Svenska Jägareförbundets dubbla roller ifrågasätts

Stockholm (JJ) P1-programmet Kaliber har granskat förbundets dubbla roller, som flera gånger ifrågasatts. Sveriges största jägarorganisation, Svenska Jägareförbundet, får varje år cirka 50 miljoner kronor av staten för att utföra vissa uppgifter inom viltvården.

En stor del av uppdraget handlar om att ge myndigheter och allmänhet objektiv information om viltfrågor och jakt. Men samtidigt är förbundet en intresseorganisation som bedriver ett framgångsrikt lobbyarbete i samma frågor. Konstruktionen är problematisk, säger Andreas Duit, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det finns en ganska stor risk att intressen som inte omhuldas av Jägareförbundet inte kommer till tals i lika hög utsträckning när man fattar beslut, säger Andreas Duit, till Sveriges Radio P1.

Kalibers program om Jägareförbundets dubbla roller sänds idag klockan 10.03 i Radions program 1.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser