Svenska jägareförbundet släpper ny handlingsplan för vildsvin

Östermalma (JJ) Svenska jägareförbundet har arbetat fram en ny handlingsplan för vildsvinsförvaltning. Förbundet har tydliga målsättningar inom tre områden - samverkan, jakt och utfodring.

Arkivfoto: Per Jonson

Jaktåret 2005-2006 beräknades bruttovärdet av vildsvinsjakten till 100 miljoner kronor. Då fälldes cirka 25 000 vildsvin. I dag överskrider avskjutning 100 000 vildsvin. Med andra ord är det hög tid att revidera förvaltningsplanen och skapa nya målsättningar för vildsvinsjakten. Så har också Svenska Jägareförbundet gjort.

I en ny handlingsplan presenterar förbundet sin policy för tre viktiga delar – samverkan mellan de gröna näringarna, jakten samt utfodringen.

– Vi hoppas också att denna plan ska hjälpa till i områden med nyetablerade stammar eftersom planen bygger på erfarenheter som vuxit fram i län där vildsvinen förvaltats under en längre tid och på aktuell forskning. Vi ställer etiken högt i dokumentet. Vildsvin ska självklart förvaltas med samma höga etiska värderingar som övrigt vilt, det tror jag alla jägare är överens om. Men den höga förökningstakten och vildsvinens förkärlek för jordbruksprodukter innebär utmaningar i förvaltningen, säger Alpo Syväjärvi, regionchef Mitt och som varit med och utformat handlingsplanen.

Läs hela handlingsplanen här>>

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser