Svenska jägareförbundet släpper ny handlingsplan för vildsvin

Östermalma (JJ) Svenska jägareförbundet har arbetat fram en ny handlingsplan för vildsvinsförvaltning. Förbundet har tydliga målsättningar inom tre områden - samverkan, jakt och utfodring.

Arkivfoto: Per Jonson

Jaktåret 2005-2006 beräknades bruttovärdet av vildsvinsjakten till 100 miljoner kronor. Då fälldes cirka 25 000 vildsvin. I dag överskrider avskjutning 100 000 vildsvin. Med andra ord är det hög tid att revidera förvaltningsplanen och skapa nya målsättningar för vildsvinsjakten. Så har också Svenska Jägareförbundet gjort.

I en ny handlingsplan presenterar förbundet sin policy för tre viktiga delar – samverkan mellan de gröna näringarna, jakten samt utfodringen.

– Vi hoppas också att denna plan ska hjälpa till i områden med nyetablerade stammar eftersom planen bygger på erfarenheter som vuxit fram i län där vildsvinen förvaltats under en längre tid och på aktuell forskning. Vi ställer etiken högt i dokumentet. Vildsvin ska självklart förvaltas med samma höga etiska värderingar som övrigt vilt, det tror jag alla jägare är överens om. Men den höga förökningstakten och vildsvinens förkärlek för jordbruksprodukter innebär utmaningar i förvaltningen, säger Alpo Syväjärvi, regionchef Mitt och som varit med och utformat handlingsplanen.

Läs hela handlingsplanen här>>

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser