Svenska Jägareförbundet sågar Naturvårdsverkets konsekvensutredning

Öster Malma (JJ) I går offentliggjorde Naturvårdsverket sin utredning kring vargens socioekonomiska effekter. Verket menar att det en vargstam med gynnsam bevarandestatus inte påverkar näringar på landsbygden negativt. Svenska Jägareförbundet är kritisk till dessa slutsatser.

– Till verkets försvar måste vi säga att förutsättningarna för denna rapport varit alldeles för dåliga. Men resultatet hade inte behövt bli så här dåligt. Nu verkar det som om att Naturvårdsverket inte ser verkligheten i vargområdena, säger Torbjörn Lövbom.

Svenska Jägareförbundet är kritiskt till stora delar av innehållet och hur man har hanterat olika fakta. Men kärnan i förbundets kritik ligger mest på Naturvårdsverkets slutsatser.

– Vi vet att verket har haft svårt att hinna med alla arbetsuppgifter på grund av allt arbete med vargen, länsstyrelserna har anställt rovdjursspårare och rovdjursansvariga, Sveriges riksdag har fattat flera vargbeslut, lagstiftning har ändrats och vi ser dagligen hur människor uttrycker oro och besvikelse på minskad livskvalitet, jägare som slutar jaga med hund, tamhundar dödas i trädgårdar med mera.

– Att Naturvårdsverket då kan slå fast ”på samhällsnivå finns det däremot ingen omfattande ekonomisk påverkan på verksamheter och näringar från varg” får mig att undra om vi lever i samma verklighet?

Torbjörn Lövbom menar att rapporten saknar de delar som socioekonomiska beräkningar ska innehålla. Bland annat finns inga mjuka värden, som upplevelser eller känslor. Han är också mycket kritiskt över att verket inte ens försökt kvantifiera exempelvis rekreationsvärdet av jakt, trots att förbundet påtalat detta.

– Naturvårdsverket konstaterar utifrån underlaget att meningsfull jakt kan bedrivas i vargrevir. Hur kan den myndighet som också vill ha ett främjandeuppdrag för jakten ha missat det avgrundvrål från jägarna – under många år – om hur de upplever vargarnas påverkan, säger Torbjörn Lövbom avslutningsvis i pressmeddelandet.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser