Svenska Jägareförbundet sågar Naturvårdsverkets konsekvensutredning

Öster Malma (JJ) I går offentliggjorde Naturvårdsverket sin utredning kring vargens socioekonomiska effekter. Verket menar att det en vargstam med gynnsam bevarandestatus inte påverkar näringar på landsbygden negativt. Svenska Jägareförbundet är kritisk till dessa slutsatser.

– Till verkets försvar måste vi säga att förutsättningarna för denna rapport varit alldeles för dåliga. Men resultatet hade inte behövt bli så här dåligt. Nu verkar det som om att Naturvårdsverket inte ser verkligheten i vargområdena, säger Torbjörn Lövbom.

Svenska Jägareförbundet är kritiskt till stora delar av innehållet och hur man har hanterat olika fakta. Men kärnan i förbundets kritik ligger mest på Naturvårdsverkets slutsatser.

– Vi vet att verket har haft svårt att hinna med alla arbetsuppgifter på grund av allt arbete med vargen, länsstyrelserna har anställt rovdjursspårare och rovdjursansvariga, Sveriges riksdag har fattat flera vargbeslut, lagstiftning har ändrats och vi ser dagligen hur människor uttrycker oro och besvikelse på minskad livskvalitet, jägare som slutar jaga med hund, tamhundar dödas i trädgårdar med mera.

– Att Naturvårdsverket då kan slå fast ”på samhällsnivå finns det däremot ingen omfattande ekonomisk påverkan på verksamheter och näringar från varg” får mig att undra om vi lever i samma verklighet?

Torbjörn Lövbom menar att rapporten saknar de delar som socioekonomiska beräkningar ska innehålla. Bland annat finns inga mjuka värden, som upplevelser eller känslor. Han är också mycket kritiskt över att verket inte ens försökt kvantifiera exempelvis rekreationsvärdet av jakt, trots att förbundet påtalat detta.

– Naturvårdsverket konstaterar utifrån underlaget att meningsfull jakt kan bedrivas i vargrevir. Hur kan den myndighet som också vill ha ett främjandeuppdrag för jakten ha missat det avgrundvrål från jägarna – under många år – om hur de upplever vargarnas påverkan, säger Torbjörn Lövbom avslutningsvis i pressmeddelandet.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser