Svenska Jägareförbundet överklagar också vargjakten

Värmland (JJ) Jägarnas Riksförbund har redan överklagat vargjakten i Värmland. Nu överklagar också Svenska Jägareförbundets lokalavdelning beslutet eftersom de anser att tilldelningen på sex vargar i länet är för liten.

Svenska Jägareförbundet Värmland vill utöka licensjakten till att gälla tre i stället för ett revir. Foto: Länsstyrelsen/Istock(montage)

– Riksdagen beslutade redan 2013 om att koncentration av varg till Värmland ska minska. Vi kan nu konstatera att vargstammen idag är precis lika stor som den var då. Därför behövs en mycket mer omfattande vargjakt i vinter än den som länsstyrelsen beslutat om, säger ordförande Ingemar Tönnberg i ett pressmeddelande.

Nu har en överklagan till Förvaltningsdomstolen i Luleå lämnats in. Jägareförbundet Värmland vill att licensjakten i vinter förutom Vimyrenreviret också ska inbegripa Jangenreviret och Glaskogreviret eftersom det först då kan ge effekter vid ett jaktligt uttag.

– Vi menar att högsta förvaltningsdomstolens dom i december 2016 visar att länsstyrelsen kan besluta om en mera omfattande jakt på varg i syfte att minska de negativa effekterna som en växande vargstam har på möjligheten att bedriva meningsfull älgjakt. Den hotar även löshundsjakten, säger han vidare.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser