Svenska Jägareförbundet om vargjaktbeslutet

Öster Malma (JJ) Svenska Jägareförbundet är kritiska till Socialdemokraternas svek och hur Regeringens största parti vikit sig för Miljöpartiets vargpolitik. Samtidigt är förbundet positiva till att länsstyrelserna beslutat om vargjakt och hoppas nu att jakten kan äga rum i vinter utan juridiska problem.

Den förra licensjakten på vargs efterspel är ännu inte över. Högsta förvaltningsdomstolen prövar just nu lagligheten i att Naturvårdsverket är högsta prövoinstans när det kommer till beslut om vargförvaltning.

Samtidigt visar en ny utredning hos Regeringen att de ändå vill riva upp denna ordning och åter låta domstol avgöra vargjaktsärenden i framtiden, oavsett vad Högsta förvaltningsdomstolen kommer fram till. Flera remissinstanser i utredningsarbetet har kritiserat utredningens förslag.

Svenska Jägareförbundet bemöter gårdagens beslut om vargjakt i försiktigt positiva ordalag. Rovdjursrådets ordförande Torbjörn Lövbom menar att det är bra att fler län beslutat om jakt i år och hoppas på ett bra samarbete länsstyrelser och jägare emellan. Däremot är han kritisk till tilldelningen som han menar är satt utifrån en försiktighetsprincip som inte matchar tillväxten.

– Tyvärr omgärdas hela vargförvaltningen av en överdriven försiktighet. Vi hade velat ha en betydligt större tilldelning för att besluten ska leva upp till intentionerna i riksdagsbeslutet, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Nu har länsstyrelserna gjort sin del. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och stå upp för licensjakten på varg, som man lovade i valrörelsen.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser