Svenska Jägareförbundet om vargjaktbeslutet

Öster Malma (JJ) Svenska Jägareförbundet är kritiska till Socialdemokraternas svek och hur Regeringens största parti vikit sig för Miljöpartiets vargpolitik. Samtidigt är förbundet positiva till att länsstyrelserna beslutat om vargjakt och hoppas nu att jakten kan äga rum i vinter utan juridiska problem.

Den förra licensjakten på vargs efterspel är ännu inte över. Högsta förvaltningsdomstolen prövar just nu lagligheten i att Naturvårdsverket är högsta prövoinstans när det kommer till beslut om vargförvaltning.

Samtidigt visar en ny utredning hos Regeringen att de ändå vill riva upp denna ordning och åter låta domstol avgöra vargjaktsärenden i framtiden, oavsett vad Högsta förvaltningsdomstolen kommer fram till. Flera remissinstanser i utredningsarbetet har kritiserat utredningens förslag.

Svenska Jägareförbundet bemöter gårdagens beslut om vargjakt i försiktigt positiva ordalag. Rovdjursrådets ordförande Torbjörn Lövbom menar att det är bra att fler län beslutat om jakt i år och hoppas på ett bra samarbete länsstyrelser och jägare emellan. Däremot är han kritisk till tilldelningen som han menar är satt utifrån en försiktighetsprincip som inte matchar tillväxten.

– Tyvärr omgärdas hela vargförvaltningen av en överdriven försiktighet. Vi hade velat ha en betydligt större tilldelning för att besluten ska leva upp till intentionerna i riksdagsbeslutet, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Nu har länsstyrelserna gjort sin del. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och stå upp för licensjakten på varg, som man lovade i valrörelsen.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser