Svenska Jägareförbundet mötte EU-kommissionen

Bryssel (JJ) I går talade Torbjörn Larsson, vice ordförande i Svenska Jägareförbundet inför EU-kommissionen med anledning av deras nya vapenförslag. Som representant för Europas sju miljoner jägare konstaterade han att vapenförslaget rör ett icke-problem.

Meningen är att EU-kommissionen inom den närmsta framtiden komma fram till ett slutgiltigt förslag kring ägande, användning och handel av vapen inom EU.

Enligt Torbjörn Larsson, Svenska Jägareförbundets ansvarige för internationella frågor är  jägares vapenanvändning ett non existing problem. I går förde han talan för Europas sju miljoner jägare i ett möte som EU:s Hunting Intergroup arrangerade för EU-kommissionen och många EU-parlamentariker.

– Jag framförde detta med all tydlighet. Inte ens de mest dumma kriminella i Europa är så dumma att de använder jaktvapen, säger han.

Torbjörn Larsson menar att EU-kommissionen i all hast plockat fram ett gammalt förslag som saknar förankring. Den bild han har av ledamöterna i EU-parlamentet är att de är på samma linje som Svenska Jägareförbundet.

– Jag tror att parlamentet och jägarna har samma utgångspunkt i huvudsak även om det finns en del detaljer där det råder delade meningar.

I sitt anförande tog Torbjörn Larsson också upp frågan om hur den svenska jakten bedrivs. Något det saknas kunskap om bland delegaterna.

– Jag beskrev hur vi i Sverige jagar och varför vi behöver olika vapentyper men också hur viktig etiken är för den svenska jägarkåren och exemplifierade med trafikeftersöksuppdragen. För mig är EU-projektet och samarbetet mellan nationerna något positivt men då måste man utgå från den bästa modellen, inte den sämsta.

Läs också:

Alla utom polisen mot EU:s vapenförslag

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser