Svenska Jägareförbundet kritiserar vargförslag

Kungsbacka (JJ) Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd tycker att Naturvårdsverkets nya plan för genetisk förstärkning av vargstammen är bristfällig.

Torbjörn Lövbom, ordförande för Svenska Jägareförbundets rovdjursråd. Foto: Press

Torbjörn Lövbom håller inte alls med Naturvårdsverket om att läget för den skandinaviska vargstammen är katastrofalt ur ett genetiskt perspektiv.

– Vi har inte fått några sådana indikationer från viltforskningen. Det finns dessutom i dag ett antal invandrade vargar i Sverige som kan stå för genetisk variation. I en genetisk förstärkning måste vi få igång en fungerande förvaltning som naturligtvis även inkluderar jakt, säger han.

När det kommer till möjligheten för Naturvårdsverket att kringgå medgivande från markägare vid vid vargflyttar, rasar Torbjörn Lövbom.

– Det är helt galet. Besluten av sådana här åtgärder ska fattas regionalt. Människor som berörs måste vara delaktiga. Det krävs också att åtgärderna är oerhört välmotiverade och  kraftfullt kompenserar de människor som drabbas. Naturvårdsverkets resonemang att först förstärka genetiskt och sedan införa jakt håller inte, säger han.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser