Svenska jägare vill ha krav på återkommande skytteträning

Kungsbacka (JJ) SLU håller på att slutsammanställa en stor undersökning om de svenska jägarnas skyttevanor. En av slutsatserna som kan dras är att majoriteten av de tillfrågade vill ha krav på övningsskytte.

Jägarna i studien tränar mer betydligt mer med hagel än kula. Arkivfoto: Per Jonson

 

Studien ”Attityder till övningsskytte” har genomförts av SLU på uppdrag av Svenska Jägareförbundet sedan en motion till stämman lagt fram ett förslag om att utreda förutsättningarna för ett obligatoriskt övningsskytte.

Svarsfrekvensen har varit relativt hög. Cirka 65 procent har svarat av de omkring 6300 enkäter som skickades ut, jämt fördelade över länen i Sverige.

Genomgående för enkäten var att frågorna hade ett jaktligt perspektiv. 92 procent av deltagarna hade under året jagat med kulvapen. 62 procent hade jagat med hagelvapen.

Av dem som jagat under året svarar 97 procent att de också övat. Tre procent svarar att de jagat utan att ha övat. 60 procent anser sig öva till dess att de är nöjda.

När det kommer till kulskytteträning ligger det nationella medianvärdet på 3,8 träningstillfällen per år och medianvärdet för antal avlossade skott ligger på 50 stycken.

Den skytteträning jägare ägnar sig åt är, i fallande skala, skytte mot löpande älg, skytte mot stillastående älg, kulaskytte i egen regi, hagelskytte i egen regi. 67 procent av deltagarna i studien tränade löpande älgskytte.

De allra flesta jägarna i studien vill ha någon form av övningsobligatorium, 84 procent anger detta. Samtidigt svarar två tredjedelar av de tillfrågade jägarna att de redan i dag har krav på sig att uppvisa någon typ av övningsbevis. Dalarnas län sticker i sammanhanget ut. Där svarar över 90 procent av de tillfrågade jägarna att de har övningsskyttekrav för att få jaga.

När det gäller hagelskyttet är det fullständigt omvänt. Mindre än 10 procent svarar att de har några krav på hagelövningsskytte.

– Självfallet är det glädjande att i princip alla som svarat uppger att de övat. Samtidigt kan man fundera över att man verkar se väldigt olika på behovet att öva med hagel jämfört med kula, säger Fredrik Widemo, som är viltforskare på SLU och ansvarar för studien.

Hur jägarförbunden framöver kommer resonera med anledning av studien återstår att se. På det skytteseminarium som hölls på Öster Malma tidigare i år framkom dock att det praktiskt skytteprovet på jägarexamen just nu utreds. Kanske blir det som i Norge, ett årligt skytteprov framöver.

 

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser