Svenska forskare ska utreda närgångna vargar i Norge

NORGE(JJ). I helgen blev en joggare med hundar omringade av flera vargar som visade tänderna och morrade. Mannen uppger för NRK att han kastade sten mot vargarna men att de trots detta gick så nära honom som tre meter. Händelsen inträffade i Åmot i Norge. Nu ber Direktoratet för Naturforvaltning i Norge svenska vargforskare om hjälp för att försöka utreda varför vargarna betedde sig som de gjorde.

Statens naturoppsyn i Norge har konstaterat att det verkligen var varg det handlade om.
Anledningen till att man vill ha de svenska forskarnas hjälp är för att de har större erfarenhet av närgånga vargar då Sverige har en större vargstam.
En teori till att vargarna var så närgånga är att de hade valpar i närheten.

Kjartan Knutsen, sektionschef i Statens Naturoopsyn, säger till NRK att det är ovanligt att vargar går så nära människor men att det nu är viktigt att reda ut varför det skedde. Detta ska de svenska forskarna hjälpa till med.  
– De skal vurdere adferden til de aggresive ulvene utifra mannens beskrivelser, sammen med den kunnskapen disse ekspertene sitter på fra før, säger Knutsen till NRK. 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser