Svenska forskare ska utreda närgångna vargar i Norge

NORGE(JJ). I helgen blev en joggare med hundar omringade av flera vargar som visade tänderna och morrade. Mannen uppger för NRK att han kastade sten mot vargarna men att de trots detta gick så nära honom som tre meter. Händelsen inträffade i Åmot i Norge. Nu ber Direktoratet för Naturforvaltning i Norge svenska vargforskare om hjälp för att försöka utreda varför vargarna betedde sig som de gjorde.

Statens naturoppsyn i Norge har konstaterat att det verkligen var varg det handlade om.
Anledningen till att man vill ha de svenska forskarnas hjälp är för att de har större erfarenhet av närgånga vargar då Sverige har en större vargstam.
En teori till att vargarna var så närgånga är att de hade valpar i närheten.

Kjartan Knutsen, sektionschef i Statens Naturoopsyn, säger till NRK att det är ovanligt att vargar går så nära människor men att det nu är viktigt att reda ut varför det skedde. Detta ska de svenska forskarna hjälpa till med.  
– De skal vurdere adferden til de aggresive ulvene utifra mannens beskrivelser, sammen med den kunnskapen disse ekspertene sitter på fra før, säger Knutsen till NRK. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser