Svenska folket stöder vargjakten!

Enligt en Sifo-undersökning som Aftonbladet presenterad i går stöder det svenska folket vargjakten. Detta visar också att proteststormen kommer från en högljudd minoritet.

Undersökningen visar att alla landsdelar, även storstäderna, är för licensjakten. Störst är stödet i norra Sverige och i Mellansverige där 65-69 procent av befolkningen är för jakten.

Lägst är stödet i Malmö men även där hela 52 procent. Inte någonstans i landet motsätter sig mer än 24 procent av svenskarna licensjakten på varg.

Sifo undersökningen visar också att ytterst få vill tillåta att vargstammen ökar ytterligare. Andelen som vill ha fler vargar är endast mellan 19-35 procent.

– Det här visar att det finns ett stort stöd för en rodjurspolitik som inte bara tar hänsyn till vargarna utan även till de människor som ska leva med dem i sin vardag, säger Gunnar Glöersen, Svenska Jägareförbundets rovdjursexpert.

18 kommentarer

 • Länk tack
  Jag har letat igenom aftonbladet men hittar inte undersökningen ni hänvisar till.

  Var så vänliga och länka.

 • Sifo-undersökning
  Undersökningen var publicerad i onsdagens papperstidning av Aftonbladet. Den utfördes av Sifo den 4 januari 2010. Är ännu inte utlagd på deras hemsida.

 • kontaktade aftonbladet
  Kontaktade Aftonbladets webredaktion, de kan inte garantera att den läggs ut.

  Synd, hade behövt se hur undersökningen gått till, vilka frågor som ställts, hur de var ställda etc.

  Svårt att källkritiskt granska en undersökning man inte känner till.

 • Nicke lille!!
  Förstår du inte att vargen inte är utrotningshotad, och att svenska folket äntligen förstått detta??

 • Till Markägaren
  Vi vill inte se färre vargar i Sverige utan fler. Då behövs heller inte så många älgar skjutas utan de hålls så efter av vargarna.

 • Inte rätt resultat?
  Undersökningen läggs väl förmodligen inte ut eftersom resultatet inte blev det önskade.
  Beställaren ville väl ha kritik mot vargjakt och hög acceptansnivå för varg/rovdjur.

 • Källkritik!
  OM nu vargförespråkare vill granska material källkritiskt så bör det inte vara brist på det. De undersökningar som användes som motargument innan jakten går ju att börja med.

 • Ahaha
  Så roligt detta. Vargförespråkarna verkar såååå desperata. Inget att komma med utan rabblar samma saker hela tiden. Erkänn er besegrade.

 • Kalle har säkert rätt…
  Beställaren ville naturligtvis ha lite argument för att förbjuda nästa års vargjakt. När det sen visade sig att många trots allt har förståelse för oss på landsbygden tystades undersökningen ned…

 • Rätt Wilhelm
  Precis så är det. Kanske beställd av ”Naturskyddsföreningen”?

 • Aldrig
  Kommer aldrig att köpa aftonbladet mer.Tänk på det jägarvänner!!!

 • vargen
  kan inte vi jägare som vill jaga få göra det lika väl som att vargen tar dom kan väl vi få skjuta dom eller? ni i storstan bryr ju endå er inte om naturen egentligen då hade ni ju bott på landsbygden

 • Nicke lille!
  Det är Aftonbladet som beställt och redovisar undersökningen i onsdagstidningen. De båda frågorna var:
  1. En licensjakt pågår just nu. Tycker du att det är rätt eller fel att tillåta licensjakt på vargar?
  2. Tycker du att vi borde ha fler eller färre eller ungefär lika många vargar som i dag?
  Större delen av de tillfrågade tycker att det var rätt att genomföra årets vargjakt. Ser man regionalt var det bara i Sydsverige som fler tillfrågade anser att jakten var fel än de som anser att jakten var rätt.

  Mycket stort stöd för jakt
  Procentuellt pendlade stödet för jakten i de olika regionerna (nio stycken) mellan 28 och 50 procent och motståndet mot vargjakten mellan 25 och 35 procent. Dessutom finns det stöd för vargjakten med förbehållet att antalet skjutna djur borde vara färre eller fler. Den gruppen pendlade mellan 14 och 30 procent.
  Sammantaget finns det alltså ett mycket stort stöd för vargjakt, men åsikterna varierar en del om hur omfattande jakten bör vara. Stödet för vargjakten är störst i norra och mellersta Sverige, samt i Västsverige.

  Lagom vargstam i dag
  På frågan om hur mycket varg det ska finnas ansåg de allra flesta att dagens vargstam är lagom. Den siffran pendlar mellan 31 och 53 procent. Dessutom ansåg mellan 11 och 31 procent av de tillfrågade att vargstammen kunde vara något större.
  De som ville ha ”många fler” vargar var i kraftig minoritet, bara mellan 2 och 8 procent av de tillfrågade ville det. De som förespråkade ”många fler” vargar finns framför allt i Stockholmsområdet och i Sydsverige.
  I undersökningen frågade Sifo 1 000 personer, från 15 år och uppåt, i hela riket.

 • Enastående siffror…
  …med tanke på den hatstämning som piskats upp mot jägare, inte minst av Aftonbladet.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser