Svenska betesmarker växer igen

Stockholm (JJ) Jordbruksverket datamodell över de svenska betesmarkerna visar att många värdefulla områden kommer växa igen i en allt snabbare takt. Allt färre lantbrukare har betesdjur, rapporterar ATL.

Färre mjölkbönder och en mer rationaliserad drift är bidragande orsaker till förbuskningen. Även om antalet betande djur i Sverige inte har minskat har spridningen minskat drastiskt.

Allt fler betesmarker växer igen runt omkring i Sverige. Foto: Lina Tengström
– Verkligheten är sådan att djuren är skevt fördelade. Antalet djur sjunker också men väldigt långsamt. Samtidigt minskar antalet gårdar och då blir det en koncentration av djur till vissa områden, säger Johan Wallander, miljömålsansvarig på Jordbruksverkets växt- och miljöavdelning till ATL.

Naturbete är betydligt mer kostsamt än bete på vallar i direkt anslutning till gårdarna. Få lantbrukare i dag använder utmarker och isolerade betesområden långt från hemmagården.

– Skulle man bara efterfråga mer kött så så skulle man lika gärna kunna producera det i stall utan betesdrift. Vill man hålla naturbetesmarkerna öppna så måste man också producera mer naturbeteskött. Men jag antar att det även är en kostnadsfråga, det handlar om vad vi är beredda att betala för köttet i butikerna, säger Johan Wallander.

ATL skriver att de svenska miljömålen om ett rikt odlingslandskap som utvärderades inte kommer att nås till 2020.

– Det är bråttom att hitta andra värden än just foderproduktion. Ett öppet och betat landskap ökar landsbygdens attraktionskraft och kan bidra till att behålla en levande landsbygd, säger Johan Wallander.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser