Svensk seger i nordiskt beaglemästerskap

Jönköping (JJ) Nordiska Mästerskapet för Beagle avgjordes 24 och 25 november i skogearna utanför Jönköping. Efter två dagar med jaktprov stod svenska beaglehannen Stigsjödalens Rex som segrare.

Stigsjödalens Rex iklädd vinnartäcket. Foto: Svenska Beagleklubben

Arrangörskapet för tävlingen vandrar runt mellan klubbens tre regioner och i år var det region Syd som stod i tur. Regionen hade valt att göra ett samarrangemang där samtliga klubbar bidrog med olika insatser (huvudsakligen anskaffning av förläggning, provmarker, vägvisare, domare, sponsring etc.). Centralort för tävlingen var Norrahammar och Spånhults Herrgård utnyttjades som förläggning för deltagande lag.

Deltagarna samlades under eftermiddagen på onsdagen den 23 november. Tävlingen invigdes av Folke Johansson och under kvällen intogs gemensam middag, lagen presenterades samt genomfördes lottning av provmarker för båda tävlingsdagarna.

Jaktvädret första dagen verkade tidigt på morgonen vara idealiskt, men någon timme innan soluppgången sjönk temperaturen några grader under noll och det var plötsligt mera chansartade förhållanden för harjakt.

Det visade sig att en del av hundarna verkade att ha problem med att låta bli rådjuren, vilka i denna del av landet finns i ganska stora mängder på samtliga av de använda provrutorna.

Fyra av deltagarna drev under denna dag rådjur till pris. Dessa prestationer räknas inte in i NordM-tävlingen, men eftersom proven är officiella får alla hundar samtliga sina resultat, oavsett djurslag, registrerade hos SKK.

När dagen summerades efter det Öppna kollegiet kunde konstateras att det i tävlingen presterats ett förstapris, två andrapris och ett tredjepris av fyra av de deltagande ekipagen och att två ekipage presterat korta drev (< 20 minuter) på hare. Den finska hunden Huuhkajan Noppe var den som med sin haretta efter denna dag låg i klar ledning.

Andra dagen inleddes med några minusgrader. Av de sju hundar som under dagen hade hare som konstaterat drevdjur gick sex stycken till pris. Två ekipage presterade även dubbelpris på hare; den svenska veteranen Ulvekets Cita med 1+2 Ha och D-cert samt den finska hunden Kuopusmaa Sisu med 2+2 Ha.

Efter andra dagens kollegium kunde en Nordisk Mästare koras. Det visade sig vara ganska tätt mellan de första fyra placerade ekipagen, särskilt mellan trean och fryaan där det enbart skiljde 0,2 Nord Mästerskapspoäng. Första dagens finska ledning hade bytts ut mot en svensk hund i topp.

Förra årets SM-vinnare Stigsjödalens Rex tog andra dagen fram vinnartakterna och presterade ett bra förstaprisdrev på hare vilket tillsammans med första dagens hartvåa visade sig räcka till en sammanlagd vinst i tävlingen!

 

Slutresultat

1. SE31865/2013 STIGSJÖDALENS REX, SE, Jan-Erik Söderström

2 FI29858/13 HIGHWAY’S FELLOW, FIN, Kalervo Närhi

3. FIN16121/08 HUUHKAJAN NOPPE, FIN, Timo Kettula

4. 738S41272/2006 ULVEKETS CITA, SE, Bo Davidsson

5. FI32171/13 KUOPUSMAA SISU, FIN, Erkki Salento

6. SE26943/2011 SLÄNTENS HERTA, SE, Ragnar Tauson

7. SE32461/2011 SKROVELMYRAS EMIL, NO, Bjørnar Tønnesen

8. NO40776/14 TJIERMEDALEN`S L- MOLLY, NO, Tor Harald Valseth

9. NO45221/13 SKREDBEKKENS ARLANDA QUINZY, NO, Kehinde Karlsen

Lagresultat

Finland
Sverige
Norge

 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser