Svensk seger i nordiskt beaglemästerskap

Jönköping (JJ) Nordiska Mästerskapet för Beagle avgjordes 24 och 25 november i skogearna utanför Jönköping. Efter två dagar med jaktprov stod svenska beaglehannen Stigsjödalens Rex som segrare.

Stigsjödalens Rex iklädd vinnartäcket. Foto: Svenska Beagleklubben

Arrangörskapet för tävlingen vandrar runt mellan klubbens tre regioner och i år var det region Syd som stod i tur. Regionen hade valt att göra ett samarrangemang där samtliga klubbar bidrog med olika insatser (huvudsakligen anskaffning av förläggning, provmarker, vägvisare, domare, sponsring etc.). Centralort för tävlingen var Norrahammar och Spånhults Herrgård utnyttjades som förläggning för deltagande lag.

Deltagarna samlades under eftermiddagen på onsdagen den 23 november. Tävlingen invigdes av Folke Johansson och under kvällen intogs gemensam middag, lagen presenterades samt genomfördes lottning av provmarker för båda tävlingsdagarna.

Jaktvädret första dagen verkade tidigt på morgonen vara idealiskt, men någon timme innan soluppgången sjönk temperaturen några grader under noll och det var plötsligt mera chansartade förhållanden för harjakt.

Det visade sig att en del av hundarna verkade att ha problem med att låta bli rådjuren, vilka i denna del av landet finns i ganska stora mängder på samtliga av de använda provrutorna.

Fyra av deltagarna drev under denna dag rådjur till pris. Dessa prestationer räknas inte in i NordM-tävlingen, men eftersom proven är officiella får alla hundar samtliga sina resultat, oavsett djurslag, registrerade hos SKK.

När dagen summerades efter det Öppna kollegiet kunde konstateras att det i tävlingen presterats ett förstapris, två andrapris och ett tredjepris av fyra av de deltagande ekipagen och att två ekipage presterat korta drev (< 20 minuter) på hare. Den finska hunden Huuhkajan Noppe var den som med sin haretta efter denna dag låg i klar ledning.

Andra dagen inleddes med några minusgrader. Av de sju hundar som under dagen hade hare som konstaterat drevdjur gick sex stycken till pris. Två ekipage presterade även dubbelpris på hare; den svenska veteranen Ulvekets Cita med 1+2 Ha och D-cert samt den finska hunden Kuopusmaa Sisu med 2+2 Ha.

Efter andra dagens kollegium kunde en Nordisk Mästare koras. Det visade sig vara ganska tätt mellan de första fyra placerade ekipagen, särskilt mellan trean och fryaan där det enbart skiljde 0,2 Nord Mästerskapspoäng. Första dagens finska ledning hade bytts ut mot en svensk hund i topp.

Förra årets SM-vinnare Stigsjödalens Rex tog andra dagen fram vinnartakterna och presterade ett bra förstaprisdrev på hare vilket tillsammans med första dagens hartvåa visade sig räcka till en sammanlagd vinst i tävlingen!

 

Slutresultat

1. SE31865/2013 STIGSJÖDALENS REX, SE, Jan-Erik Söderström

2 FI29858/13 HIGHWAY’S FELLOW, FIN, Kalervo Närhi

3. FIN16121/08 HUUHKAJAN NOPPE, FIN, Timo Kettula

4. 738S41272/2006 ULVEKETS CITA, SE, Bo Davidsson

5. FI32171/13 KUOPUSMAA SISU, FIN, Erkki Salento

6. SE26943/2011 SLÄNTENS HERTA, SE, Ragnar Tauson

7. SE32461/2011 SKROVELMYRAS EMIL, NO, Bjørnar Tønnesen

8. NO40776/14 TJIERMEDALEN`S L- MOLLY, NO, Tor Harald Valseth

9. NO45221/13 SKREDBEKKENS ARLANDA QUINZY, NO, Kehinde Karlsen

Lagresultat

Finland
Sverige
Norge

 

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser