Svensk seger i nordiskt beaglemästerskap

Jönköping (JJ) Nordiska Mästerskapet för Beagle avgjordes 24 och 25 november i skogearna utanför Jönköping. Efter två dagar med jaktprov stod svenska beaglehannen Stigsjödalens Rex som segrare.

Stigsjödalens Rex iklädd vinnartäcket. Foto: Svenska Beagleklubben

Arrangörskapet för tävlingen vandrar runt mellan klubbens tre regioner och i år var det region Syd som stod i tur. Regionen hade valt att göra ett samarrangemang där samtliga klubbar bidrog med olika insatser (huvudsakligen anskaffning av förläggning, provmarker, vägvisare, domare, sponsring etc.). Centralort för tävlingen var Norrahammar och Spånhults Herrgård utnyttjades som förläggning för deltagande lag.

Deltagarna samlades under eftermiddagen på onsdagen den 23 november. Tävlingen invigdes av Folke Johansson och under kvällen intogs gemensam middag, lagen presenterades samt genomfördes lottning av provmarker för båda tävlingsdagarna.

Jaktvädret första dagen verkade tidigt på morgonen vara idealiskt, men någon timme innan soluppgången sjönk temperaturen några grader under noll och det var plötsligt mera chansartade förhållanden för harjakt.

Det visade sig att en del av hundarna verkade att ha problem med att låta bli rådjuren, vilka i denna del av landet finns i ganska stora mängder på samtliga av de använda provrutorna.

Fyra av deltagarna drev under denna dag rådjur till pris. Dessa prestationer räknas inte in i NordM-tävlingen, men eftersom proven är officiella får alla hundar samtliga sina resultat, oavsett djurslag, registrerade hos SKK.

När dagen summerades efter det Öppna kollegiet kunde konstateras att det i tävlingen presterats ett förstapris, två andrapris och ett tredjepris av fyra av de deltagande ekipagen och att två ekipage presterat korta drev (< 20 minuter) på hare. Den finska hunden Huuhkajan Noppe var den som med sin haretta efter denna dag låg i klar ledning.

Andra dagen inleddes med några minusgrader. Av de sju hundar som under dagen hade hare som konstaterat drevdjur gick sex stycken till pris. Två ekipage presterade även dubbelpris på hare; den svenska veteranen Ulvekets Cita med 1+2 Ha och D-cert samt den finska hunden Kuopusmaa Sisu med 2+2 Ha.

Efter andra dagens kollegium kunde en Nordisk Mästare koras. Det visade sig vara ganska tätt mellan de första fyra placerade ekipagen, särskilt mellan trean och fryaan där det enbart skiljde 0,2 Nord Mästerskapspoäng. Första dagens finska ledning hade bytts ut mot en svensk hund i topp.

Förra årets SM-vinnare Stigsjödalens Rex tog andra dagen fram vinnartakterna och presterade ett bra förstaprisdrev på hare vilket tillsammans med första dagens hartvåa visade sig räcka till en sammanlagd vinst i tävlingen!

 

Slutresultat

1. SE31865/2013 STIGSJÖDALENS REX, SE, Jan-Erik Söderström

2 FI29858/13 HIGHWAY’S FELLOW, FIN, Kalervo Närhi

3. FIN16121/08 HUUHKAJAN NOPPE, FIN, Timo Kettula

4. 738S41272/2006 ULVEKETS CITA, SE, Bo Davidsson

5. FI32171/13 KUOPUSMAA SISU, FIN, Erkki Salento

6. SE26943/2011 SLÄNTENS HERTA, SE, Ragnar Tauson

7. SE32461/2011 SKROVELMYRAS EMIL, NO, Bjørnar Tønnesen

8. NO40776/14 TJIERMEDALEN`S L- MOLLY, NO, Tor Harald Valseth

9. NO45221/13 SKREDBEKKENS ARLANDA QUINZY, NO, Kehinde Karlsen

Lagresultat

Finland
Sverige
Norge

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Björndel hittad vi gruva

Skellefteå (JJ) Under förmiddagen fick polisen i Skellefteå ett samtal om att man hittat delar av en björn nära en gruva i Västerbotten.

Mårdhund och bisam skadedjur i Finland

Finland (JJ) EU har lagt till mårdhund och elva andra djurarter i sin lista med invasiva främmande djurarter som ska bekämpas. Av djurarterna i Finland lades även bisam på listan, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Annonser