Sveaskog har stark älgstam

Gävle (JJ) Det finns omkring 8,5 älgar per 1 000 hektar i södra Gästrikland och södra Dalarna på Sveaskogs marker. Gerhard Niebl, ansvarig hos Sveaskog för jakt, fiske och naturupplevelser i norra Bergslagen, är nöjd med resultatet från den senaste flyginventeringen eftersom den inte visar på några stora betesskador.

Älgarna har räknats inom ett 200 000 hektar stort område söder om riksväg 80 och ner mot Dalälven och med länsväg 272 som gräns i öster. Inventeringen visar att det finns 65 procent kor och 35 procent tjurar.
Inventeringen pekar på att det är något mer älg på Sveaskogs marker än på de privata markerna. Sveaskog har även inventerat mängden älgskador på ungskogen. Så här långt stannar de vid fyra-fem procent, något som Gerhard Niebl anser acceptabelt.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser