Sveaskog får skyddsjakt på rådjur

Ljungby (JJ) Sveaskogs förvaltnings AB i Ljungby har ansökt hos länsstyrelsen i Halland och fått tillstånd till skyddsjakt på ett rådjur som betat av granplantor.

Rådjuren ställer till det för skogsägarna på ön. Foto: Istock

Ett ensamt rådjur har orsakat skada i ett hägn som satts upp för att skydda granplantor i Ljungby. Rådjuret tog sig in genom en trasig grind och fejar hornen mot plantorna så att skador uppstår.

Rådjuret har svårt att ta sig ut ur hägnet därför harSveaskogsförvaltnings AB ansökt om skyddsjakt på rådjuret för att rädda plantorna.

Området har redan varit inhägnat i sex år utan problem, uppger man i sin ansökan. Länsstyrelsen i Halland har beviljat ansökan med motiveringen att det verkar vara en engångsföreteelse och att ett fällt djur inte påverkar ”upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. ”, skriver Smålandsposten.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser