SVA:s prover visar att rätt varg fälldes

Stockholm (JJ) Den varg som fälldes utanför Vallentuna norr om Stockholm var den varg som rört sig i öster om E18. Det visar analyssvar från SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt).

Under skyddsjakten norr om Stockholm rörde sig två vargar i området. Men efter att en vargarna fällts har det inte rapporterats om några fler tamdjursangrepp.

–  Det har blivit tyst och lugnt i området. Så de problem som låg till grund för skyddsjakt bedömer vi har försvunnit, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen till tidningen Mitt i Vallentuna.

DNA-prover som tagits från den fällda vargen stämmer överens med DNA från spillning som hittats öster om väg E18. Den fällda hannen var bror till den sändarförsedda vargtik som uppehåller sig i Södertörn, söder om Stockholm.

 

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser