SVA:s prover visar att rätt varg fälldes

Stockholm (JJ) Den varg som fälldes utanför Vallentuna norr om Stockholm var den varg som rört sig i öster om E18. Det visar analyssvar från SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt).

Under skyddsjakten norr om Stockholm rörde sig två vargar i området. Men efter att en vargarna fällts har det inte rapporterats om några fler tamdjursangrepp.

–  Det har blivit tyst och lugnt i området. Så de problem som låg till grund för skyddsjakt bedömer vi har försvunnit, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen till tidningen Mitt i Vallentuna.

DNA-prover som tagits från den fällda vargen stämmer överens med DNA från spillning som hittats öster om väg E18. Den fällda hannen var bror till den sändarförsedda vargtik som uppehåller sig i Södertörn, söder om Stockholm.

 

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser