Svarta hunddjur fotograferade i Sörmland

Sörmland (JJ) Vad är det för mörka hunddjur länsstyrelsens kamera fångat på bild i trakterna av Bie norr om Katrineholm? Vargvalpar skriver länsstyrelsens personal på myndighetens hemsida men tillägger också att djurens genetiska ursprung ska utredas närmare.

Kameran sattes upp för att fotografera lodjur, men den fångade de här mörka hunddjuren istället. Foto: Länsstyrelsen

Svart färg hos vargar kommer från hundgener. I Nordamerika är det vanligt med svarta ”vargar” men i Sverige har det inte förekommit hittills.

Därför väcker det reaktion när flera bilder på ovanligt mörka hunddjur dyker upp.

Tidningen Jakt & Jägare publicerade häromveckan en bild på ungt hunddjur som ser alldeles kolsvart ut. Den hade fotograferats av en åtelkamera.

– Kanske ser den mörkare ut än den är, om det är sent på kvällen eller tidigt på morgonen, var vargforskare Olof Libergs kommentar till bilden i Jakt & Jägare.

Länsstyrelsens personal i Sörmland har hemlighållit sina egen bild, som ska vara tagen av en viltkamera i slutet av sommaren. Men på onsdagen publicerades bilden på länsstyrelsens egen hemsida.

Färgen på djuren på bilden är dock så uppseendeväckande att länsstyrelsens handläggare kontaktat Viltskadecenter.

– Vi har fått rådet att samla spillning och göra en utredning, säger Lovisa Häggström, vilt- och rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Liberg har inte hunnit se bilderna när Jaktjournalen talar med honom på torsdagsmorgonen. Men generellt är Libergs uppfattning att det inte finns svarta vargar i Skandinanvien.

– Allmänt kan man säga att vargvalpar har avsevärt mörkare färg än vuxna vargar, säger Olof Liberg.

AKTUELLT

Webbradio: ”Vi har ingen regional vargförvaltning”

Gävleborg (JJ) – Problemet är att vi inte har någon regional förvaltning av vargstammen. Det är några få län som ska bära hela det nationella målet. Det säger Jägareförbundets Per Mellström när han kommenterar jägaren Jonas Heimers beslut, att sluta rapportera rovdjur till länsstyrelsen.

Annonser