Svarta hunddjur fotograferade i Sörmland

Sörmland (JJ) Vad är det för mörka hunddjur länsstyrelsens kamera fångat på bild i trakterna av Bie norr om Katrineholm? Vargvalpar skriver länsstyrelsens personal på myndighetens hemsida men tillägger också att djurens genetiska ursprung ska utredas närmare.

Kameran sattes upp för att fotografera lodjur, men den fångade de här mörka hunddjuren istället. Foto: Länsstyrelsen

Svart färg hos vargar kommer från hundgener. I Nordamerika är det vanligt med svarta ”vargar” men i Sverige har det inte förekommit hittills.

Därför väcker det reaktion när flera bilder på ovanligt mörka hunddjur dyker upp.

Tidningen Jakt & Jägare publicerade häromveckan en bild på ungt hunddjur som ser alldeles kolsvart ut. Den hade fotograferats av en åtelkamera.

– Kanske ser den mörkare ut än den är, om det är sent på kvällen eller tidigt på morgonen, var vargforskare Olof Libergs kommentar till bilden i Jakt & Jägare.

Länsstyrelsens personal i Sörmland har hemlighållit sina egen bild, som ska vara tagen av en viltkamera i slutet av sommaren. Men på onsdagen publicerades bilden på länsstyrelsens egen hemsida.

Färgen på djuren på bilden är dock så uppseendeväckande att länsstyrelsens handläggare kontaktat Viltskadecenter.

– Vi har fått rådet att samla spillning och göra en utredning, säger Lovisa Häggström, vilt- och rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Liberg har inte hunnit se bilderna när Jaktjournalen talar med honom på torsdagsmorgonen. Men generellt är Libergs uppfattning att det inte finns svarta vargar i Skandinanvien.

– Allmänt kan man säga att vargvalpar har avsevärt mörkare färg än vuxna vargar, säger Olof Liberg.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser