Svårt att uppskatta lokal lodjursstam

Skaraborg (JJ) Eftersom det inte var några bra spårningsförhållanden i vinter vet inte länsstyrelsen hur många lodjur som rör sig i Skaraborg. Förra inventeringen visade endast 3-4 föryngringar. Året dessförinnan säkrades tolv stycken.

Lodjursattacken utanför Skövde nyligen har åter skapat ett intresse kring hur många lodjur det finns i Skaraborg. Gillis Persson, rovdjursspårare på länsstyrelsen i Västra Götalands län är osäker på stammens storlek i dag. Snöfattiga vintrar ställer till det för inventeringarna. Dessutom säger han till Falköpings nyheter att nya kriterier gör det svårt att få observationer av lodjur godkända.

– Det finns exempel där vi hittat spår på ena sidan Vättern och nästa dag upptäcks spår på andra sidan. Då kan man ju förstå att det inte handlar om samma djur, men sett i sträcka ligger de för nära varandra för att bli godkända, säger han till Falköpings nyheter.

Hur många lodjur det finns i Skaraborg just nu vet rovdjurspåraren inte men han vågar ändå sig på en gissning.

– Magkänslan är ju att det är betydligt fler familjegrupper än senaste inventeringen visade. Dessutom finns ju alla hanar och ungdjur som går själva och söker runt mellan bergen för att hitta ett område som passar. De är säkert minst 15 stycken, säger Gillis Persson till Falköpings nyheter..

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser