Svårt att uppskatta lokal lodjursstam

Skaraborg (JJ) Eftersom det inte var några bra spårningsförhållanden i vinter vet inte länsstyrelsen hur många lodjur som rör sig i Skaraborg. Förra inventeringen visade endast 3-4 föryngringar. Året dessförinnan säkrades tolv stycken.

Lodjursattacken utanför Skövde nyligen har åter skapat ett intresse kring hur många lodjur det finns i Skaraborg. Gillis Persson, rovdjursspårare på länsstyrelsen i Västra Götalands län är osäker på stammens storlek i dag. Snöfattiga vintrar ställer till det för inventeringarna. Dessutom säger han till Falköpings nyheter att nya kriterier gör det svårt att få observationer av lodjur godkända.

– Det finns exempel där vi hittat spår på ena sidan Vättern och nästa dag upptäcks spår på andra sidan. Då kan man ju förstå att det inte handlar om samma djur, men sett i sträcka ligger de för nära varandra för att bli godkända, säger han till Falköpings nyheter.

Hur många lodjur det finns i Skaraborg just nu vet rovdjurspåraren inte men han vågar ändå sig på en gissning.

– Magkänslan är ju att det är betydligt fler familjegrupper än senaste inventeringen visade. Dessutom finns ju alla hanar och ungdjur som går själva och söker runt mellan bergen för att hitta ett område som passar. De är säkert minst 15 stycken, säger Gillis Persson till Falköpings nyheter..

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser