SVA tvingades lämna ut register om trikinprover

När Aftonbladet vill få ut listor från Statens Veterinärmedicinska Anstalt på de som lämnat in trikinprover blev det stopp. SVA sa blankt nej och Aftonbladet överklagade beslutet till kammarrätten och fick rätt.

Resultatet blev att Aftonbladet fick rätt och kunde publicera listan med rubriken de sköt flest vildsvin – där du bor. SVA har ett register där alla som skickar in trikinprover finns med. När Aftonbladet ville ha ut uppgifterna sa myndigheten nej.
Kammarrätten i Stockholm ansåg att offentlighets- och sekretesslagen inte gav SVA stöd. Rätten menar att avsaknad av sekretess inte skulle leda till att färre personer väljer att skicka in trikinprov. Domen som inte går att överklaga tvingade myndigheten att lämna ut registret till Aftonbladet.
– Vi är chockade. Vi pratade med ansvarig utgivare på tidningen och polisen för att uppgifterna inte skulle användas. Nu diskuterar och funderar vi hur vi ska agera för att detta inte ska upprepas, säger Karin Wetter-Lindvall, till Jägareförbundets hemsida.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser