SVA sätter upp kameror i skogarna kring Bålsta och Ekolsund

UPPSALA(JJ). Kameror ska hjälpa forskarna att utvärdera hur vildsvin reagerar på uppställda fällor i olika situationer. – Vi har fått i uppdrag av Naturvårdsverket att utvärdera fällor som lantbrukare vill använda för att komma tillrätta med de problem som vildsvinen orsakar. Det blir fyra kameror, säger Torsten Mörner på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till Uppsala Nya Tidning.

SVA sätter snart ut kamerorna i skogarna kring Ekolsund och Bålsta. Forskarnas syfte är att försöka se hur vildsvinen reagerar på att bli fångade, samt hur de andra djuren i hjorden reagerar om något djur fastnar i en fälla. 

Det är länsstyrelsen som beviljat tillståndet. Länsstyrelsen anser att övervakningsintresset överväger integritetsintresset i det här fallet. 
Skyltar ska sättas upp som informerar om kamerabevakningen och de filmbilder som exponerar människor får inte sparas.
Det här rapporterar Uppsala Nya Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser