SVA forskar kring hepatit E-virus

UPPSALA(JJ). Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala behöver ha hjälp av jägare för att få in leverprover från vildsvin, detta underlag behövs för det forskningsprojekt som bedrivs kring hepatit E-virus.

Hepatit E-virus orsakar smittsam leverinflammation och undersökningar som gjorts i landet visar att en del vildsvin smittats. 

Leverproverna behövs för att kunna undersöka förekomsten av den smittsamma leverinflammationen hos vildsvin. Dessutom försöker SVA kartlägga smittvägarna.
Man vill även försöka förstå virusets betydelse för människor.
Detta rapporterar SVA om på sin hemsida. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser