SVA forskar kring hepatit E-virus

UPPSALA(JJ). Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala behöver ha hjälp av jägare för att få in leverprover från vildsvin, detta underlag behövs för det forskningsprojekt som bedrivs kring hepatit E-virus.

Hepatit E-virus orsakar smittsam leverinflammation och undersökningar som gjorts i landet visar att en del vildsvin smittats. 

Leverproverna behövs för att kunna undersöka förekomsten av den smittsamma leverinflammationen hos vildsvin. Dessutom försöker SVA kartlägga smittvägarna.
Man vill även försöka förstå virusets betydelse för människor.
Detta rapporterar SVA om på sin hemsida. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser