SVA eldade upp lodjurskallen

Uppsala (JJ) Flera lodjursjägare som kryssat i besiktningsprotokollets ruta om att de ville ha tillbaka sina skallar har fått besked från Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) att skallarna av misstag destruerats. – Vi som jagar rovdjur måste följa reglerna till punkt och pricka för att inte bli anmälda för jaktbrott, men en statlig myndighet kan försnilla skallarna utan att det ger några konsekvenser, säger Andreas Palmborn, en av de drabbade jägarna.

Andreas Palmborn fick aldrig tillbaka sin lodjurskalle. Den eldades upp. Arkivfoto: Per Jonson/Privat

Det var nu i början av november Andreas Palmborn blev uppringd av SVA för att meddelas att hans skalle inte kunde returneras till honom.

I mars sköt han sitt första lodjur och han såg verkligen fram emot att få sin lodjurskalle tillbaka, som ett minne från den lyckade jakten.

– Det är grymt irriterande. Jag kryssade ju i rutan på besiktningsprotokollet och var beredd att stå för kostnaden på 675 kronor för att få tillbaka den avkokta skallen. Jag har uppfyllt min del avtalet, säger han.

Hans kamrat Emil Dahl är även han drabbad. Hans skalle levererades året innan och inte heller den har kommit tillbaka. Enligt Emil är det dock inte säkert att den eldats upp. Den kan helt enkelt slarvats bort bland alla andra skallar myndigheten förvarar i sitt stora frysrum.

Beklagar

På SVA beklagar man det inträffade. Erik Ågren, sektionschef säger till Jaktjournalen att myndigheten nu ska se över sina rutiner sedan fem skallar från årets lodjursjakt eldats upp i stället för att returneras till jägarna.

– Jag är själv jägare och vet vad en trofé från en jakt kan betyda för skytten. Men nu är det som det är och det enda vi kan göra är att ersätta de förlorade kranierna med ett i storlek likvärdigt kranium från ett annat lodjur.

Vad som ligger bakom misstaget att destruera lodjurskallarna, vet inte Erik, men han misstänker att det rör sig om brist på pappershantering.

– Jag vill inte peka ut någon särskild i det här fallet, men kan konstatera att det inte fungerat som det ska. Vi ska nu informera personal här och på länsstyrelserna så att inte detta händer igen.

Kunde ha undvikits

Faktum är att det fram tills alldeles nyligen inte hade behövt gå så här långt. Naturhistoriska Riksmuseet har alltid tidigare tagit emot kranium från rovdjur, men nu har de fullt lager och vill därför inte ta emot fler skallar.

Av denna anledning destruerades de på SVA.

– Situationen är jobbig för alla inblandade. Om de drabbade jägarna vill bli ersatta på annat sätt än genom likvärdiga skallar, får våra jurister titta på ärendet, säger Erik Ågren.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser