SVA bekräftar – björnen bröt nacken

Särna/Uppsala (JJ) Ingen har väl undgått historien om fågeljägaren som attackerades av en brunbjörnshona i helgen. Nu bekräftar Statens Veterinärmedicinska Anstalt fågeljägarens historia. Björnen bröt nacken.

Biträdande Statsveterinär Henrik Uhlhorn berättar att björnen, en hona på 111 kilo, hade ett brott i övergången mellan skallen och atlaskotan på ryggraden.

– Björnen bröt nacken. Vi kunde även se en blödning vid sidan av nosen där huvudet träffat själva trädet, säger han.

Historien om Kent R Olsen får nu stöd av obduktionen. Det var i helgen som han under en jakt med sin stående fågelhund i Lisselåvallen i Särna, attackerades av en björn. Björnen ville troligen skydda sina två ungar.

Kent R Olsen jagades och sprang för livet. När han tog skydd bakom en tall sprang björnen rakt in i trädet och föll död ner.

– Det är absolut ovanligt att djur bryter nacken på detta vis, men det kan hända. Om ingen människa finns i närheten och bevittnar händelsen får vi ju inte heller kännedom av det, säger Henrik Uhlhorn.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser