SVA bekräftar – björnen bröt nacken

Särna/Uppsala (JJ) Ingen har väl undgått historien om fågeljägaren som attackerades av en brunbjörnshona i helgen. Nu bekräftar Statens Veterinärmedicinska Anstalt fågeljägarens historia. Björnen bröt nacken.

Biträdande Statsveterinär Henrik Uhlhorn berättar att björnen, en hona på 111 kilo, hade ett brott i övergången mellan skallen och atlaskotan på ryggraden.

– Björnen bröt nacken. Vi kunde även se en blödning vid sidan av nosen där huvudet träffat själva trädet, säger han.

Historien om Kent R Olsen får nu stöd av obduktionen. Det var i helgen som han under en jakt med sin stående fågelhund i Lisselåvallen i Särna, attackerades av en björn. Björnen ville troligen skydda sina två ungar.

Kent R Olsen jagades och sprang för livet. När han tog skydd bakom en tall sprang björnen rakt in i trädet och föll död ner.

– Det är absolut ovanligt att djur bryter nacken på detta vis, men det kan hända. Om ingen människa finns i närheten och bevittnar händelsen får vi ju inte heller kännedom av det, säger Henrik Uhlhorn.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser