Suverän ståndskallsfilm från Lycksele

jakkos sista älga.jpg Börje Karlsson, Lycksele skriver i ett brev och berättar om sin suveräna ståndskallsupplevelse med sin jämthund Jakko. Börje var ute med sina hundar 6 och 12 år gamla och tänkte samtidigt den gamla jämte Jakko skulle få lite motion. Börje fick vara med om ett suveränt ståndskall som han dessutom filmade. Filmen hittar du på JJ:s filmserver.

Så här skriver Börje om sina upplevelser:
Under förmiddagen hittades ingen älg. Efter lunchen tänkte jag att den snart trettonåriga hunden Jakko skulle få lite motion.

Dröm om min förvåning, när pejlen visar ståndskall uppe på berget. Efter ansmygning , till en början i medvind, fick jag höra Jakkos hundskall. Extra spännande eftersom ståndplatsen var intill ett björnide.
Blev mycket försiktig, eftersom jag till en början inte såg något djur utan endast hunden. Helt plötsligt står tjuren där och snabbt av med ryggsäcken och fram med kameran.(Sony TRV-10E)

jakkos sista älgb.jpgTill en början hade jag en förarglig kvist i vägen, men när tjuren gick till höger flyttade jag ut från skyddsträdet och satte mig helt öppet. Som framgår besökte Jakko mig flera gånger. När sedan tjuren rusade mot Jakko hade jag den turen att han tog vägen förbi myrstacken och inte som han brukat till mig. I så fall hade jag inte hunnit att flytta mig.

Fotograferingen skedde genom sökaren och därför blev det svårt för mig att uppskatta hur nära tjuren kom mig. Säkert inte mer än 7 till 8 m. Försöker sedan öppna skärmen, därav vissa ljud, för att mera överblicka hela situationen.

När sedan tjuren försvinner ur synfältet kopplar jag Jakko och lämnar tjuren ifred. Går därifrån med tacksamhet över vad jag har fått uppleva.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser