Susanne fick sin första björn

Docksta (JJ) Susanne Königson, från Docksta fick i helgen uppleva en magisk jakt när hon fick fälla sitt livs första björn. – Det tog ett tag att smälta, säger hon

Susanne Königson och Robert Salomonsson med den fällda björnhannen på 130 kilo.
Susanne har jagat länge och är jaktledare i Överdal jaktlag i Västernorrland. Jaktlagen i området har sedan ett par år inlett ett samarbete för att lyckas med björnjakten och Robert Salomonsson har hjälpt dem med sina hundar.

I helgen var Robert Salomonsson nerbjuden igen och han och Susanne gick ihop med hundarna Urak och Pelton och spårade.

Urak och Pelton fick upp björn men det drog i väg in på en grannmark men sedan buktade det tillbaka in på Överdals område. Susanne och Robert lyckades smyga in på ståndskallet och var bara 20 meter från björnen men kunde inte se den. Efter ett tag gick den loss och for in på en annan grannmark.

– Vi ringde jaktledaren där och han lät oss gå in, något jag är oerhört tacksam för. Det är stort gjort, säger Susanne.

Susanne och Robert lyckades genskjuta gångståndet och när björnen passerade dem i en relativt öppen terräng kunde Susanne fälla den.

– Det är små marginaler mellan succé och fiasko. Hade björnen gått tjugo meter längre bort hade vi inte sett den, säger Susanne och ger en eloge till Robert för hans stora kunskap om björnjakt och hans duktiga hundar.

Robert Salomonsson säger till Jaktjournalen att det är oerhört kul att få komma tillbaka till Docksta med sina hundar för att jaga björn.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser