Succédebut på kronhjortspasset

Birgitta skjuter och hjorten tecknar för en bra träff. Hallsta jaktlag i Toppenbergs viltvårdsområde, norr om Västerås, hade inför allhelgonahelgen traditionsenligt bjudit in till klövviltsjakt. Förutom åtta av jaktlagets medlemmar kom tre gäster till samlingen. Den professionelle hundföraren Lars Sandell, Dingtuna, ställde upp med sina stötande hundar och Birgitta Karlsson, Muren, skulle göra jaktdebut. Text och Foto: Leopold Johansson

Regnet hängde i luften och det var milt för årstiden, runt cirka sex sju plusgrader med sydliga vindar när jaktledarna hälsade jägarna välkomna.
Birgitta Karlsson skruvade på sig och medgav att det kändes pirrigt att ge sig ut på jakt för första gången.
Efter en snabb genomgång var det sedan dags för jägarna att ta pass runt ett ungskogsområde i jaktmarkens nor­ra delar.
Lars Sandells hundar behövde inte söka speciellt länge och redan efter 15 minuter drog gråwachteln och laikan i gång.

Flyende kronvilt
Drevet gick norrut längst viltstaketet mot riksväg 56 i ett par kilometer innan hundar­na släppte och gick tillbaka till Lars. Ingen passkytt observerade drevdjuret, men allt tydde på flyende kronvilt.
Den första såten blev resultatlös trots att hundarna fortsatte att söka i en knapp timme. Även i andra såten blev jakten resultatlös, men efter en välbehövlig matrast och brasa ökade optimismen.

Pass 47 är öppet och jägaren kan i god tid se viltet komma.

Pass 47
Vid passlottningen drog debutanten Birgitta Karlsson pass nummer 47, en riktig vinstlott skulle det visa sig senare.
– Eftersom det är min första jakt får det gärna sitta med någon mer erfaren jägare, menade Birgitta, trots att hon tränat flitigt på älgskyttebanan och var väl förberedd.
Jaktledaren Mats Ingvarsson erbjöd sig att agera hjälpskytt om det skulle behövas.
När alla skyttar var på plats gav den biträdande jaktledaren Joakim Berg klartecken och den här gången tog det inte lång tid innan Lars Sandells hundar tog upp med hetsiga skall drygt 300 meter öster om Birgittas pass.

Alla ville gratulera Birgitta till hjorten.

Går rakt i pass
Från början är det svårt att avgöra vilken riktning drevet tar, men ganska snart ökar pulsen för Birgitta när hon inser att drevet kommer rakt emot pass 47. Sekunderna senare ser hon hur en kronhjort snabbt närmar sig.
Spänningen stiger snabbt och Birgitta tar ett hårt grepp runt kolven och förstocken.
När hjorten är på 70 meter skjuter Birgitta och den tecknar bra för skottet. Sekunden efter följer Mats upp med ett skott och hjorten tappar fart och går omkull när den når skogbrynet.
Birgitta är jublande glad och har just klarat av jaktdebuten på bästa sätt.
Strax därefter kommer hundarna driv­ande i hjortens spår.
När jakten avbryts tittar en blek novembersol försiktigt fram mellan molnen. En jaktdag är till ända och en ny jägare har gjort entré.

Birgitta Karlsson kan tacka hundföraren Lars Sandell och hans hundar för en lyckad jakt.
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser