Studerar hundjaktens påverkan på björnar

Rasmus Boström är en av björnjägarna som tillsammans med sina hundar hjälper forskarna i projektet. Foto: Holger Nilsson Ås (JJ) Just nu pågår ett forskningsprojekt i Dalarna och i Norrbotten inom Skandinaviska björnprojektet. Med hjälp av björnjägare och deras hundar studeras effekterna av konfrontationer mellan björnar och jakthundar.

Löshundsprojektet med inleddes nu i sommar och går ut på att med hjälp av sändarförsedda björnar som dessutom har inopererat utrustning som mäter hjärtfrekvens och temperatur, se hur jakthundar påverkar björnens beteende.

Ole-Gunnar Støen på Norska natur- och biovetenskapliga universitetet i Ås deltar i projektet och han berättar att forskarna i ett tidigare skeende konstaterat att björnar får ett skyggare beteende när de konfronteras med människor. Rör sig människor i närheten av björnens daglega blir björnen mindre dagaktiv i upp till en vecka efter mötet.

I löshundsprojektet används både drivande hundar, som plotthundar och klassiska ställande spetshundar.

I Jaktjournalen nr 10 kommer en längre artikel om forskningsprojektet.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser