Strid om jaktmarker i Berg

Svenstavik (JJ) Det har blåst upp till jaktstrid i Berg. När kommunens jaktmark i Viggesågen arrenderas ut får den nuvarande arrendatorn inte förlängt kontrakt trots att det anbudet var mer än dubbelt så högt som det som antogs. Nu överklagas beslutet.

– Det här verkar ha varit uppgjort på förhand, säger John-Eric Rönnlund, Coremaker, som nu förlorar sitt arrende i Viggesågen.
Jan-Erics företag Coremaker hade bjudit 153 000  kronor per år för den 3 000 hektar stora marken i Viggesågen.
Kommunen beslutade dock att Bergs Jaktvårdskrets skulle få arrendet de kommande fem åren för 65 289  kronor per år, beloppen är exklusive moms.
– Man kunde lika gärna ha struntat i den här upphandlingen eftersom man redan på förhand verkar ha bestämt sig för att jag inte skulle få fortsätta. Det hade nog inte spelat någon roll om jag hade bjudit 1 miljon, säger John-Eric Rönnlund, till Östersunds posten,  som driver företaget Coremaker som de senaste fem åren arrenderat de dryga 3 000 hektaren i Viggesågen och under perioden investerar cirka en miljon i byggnader och utrustning.

John-Eric Rönnlund är själv engagerad i Jägarnas Riksförbund och är dess lokale ordförande i Berg.
Att Bergs jaktvårdskrets företräds av Svenska Jägareförbundets regionordförande, som dessutom varit delaktig i utformningen av kommunens jaktpolicy som gällt sedan 2004, anser Rönnslund vara anmärkningsvärt.
– Det här är snudd på en jävsfråga. Det är uppenbart att Svenska Jägareförbundet har en gräddfil när kommunen fattar sina jaktbeslut, säger John-Eric Rönnlund som nu kommer att överklaga kommunstyrelsens arrendebeslut.
Dan-Olov Westerberg (C) kommunens förste vice ordförande anser inte att man gynnat någon part. Enligt honom har argumentet för inflyttning vägt tyngre än priset
– Vi har lagt tonvikten vid hur troligt det är att respektive anbudslämnare skulle kunna uppfylla kommunens jaktpolicy. I det sammanhanget har vi särskilt beaktat möjligheterna att bereda ungdomar jaktmöjligheter och hur jakten skulle kunna användas som ett argument för inflyttning till Berg, säger Dan-Olov Westberg (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, till Östersunds Posten. För jaktmarken i Gräftåvallen skiljer det också nästan lika mycket mellan högsta och antagna bud.Det högsta budet var där på 110 000 kronor, exklusive moms, och hade lämnats av ZZ Topservice i Svenstavik.Det antagna budet var på 28 000 kronor, exklusive moms, och var lämnat av nuvarande arrendatorn Gräftåvallens jaktsällskap. Totalt innebär det att kommunens valt att avstå cirka 850 000 kronor i jaktarrenden under fem års tid.  

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser