Strid om jaktmarker i Berg

Svenstavik (JJ) Det har blåst upp till jaktstrid i Berg. När kommunens jaktmark i Viggesågen arrenderas ut får den nuvarande arrendatorn inte förlängt kontrakt trots att det anbudet var mer än dubbelt så högt som det som antogs. Nu överklagas beslutet.

– Det här verkar ha varit uppgjort på förhand, säger John-Eric Rönnlund, Coremaker, som nu förlorar sitt arrende i Viggesågen.
Jan-Erics företag Coremaker hade bjudit 153 000  kronor per år för den 3 000 hektar stora marken i Viggesågen.
Kommunen beslutade dock att Bergs Jaktvårdskrets skulle få arrendet de kommande fem åren för 65 289  kronor per år, beloppen är exklusive moms.
– Man kunde lika gärna ha struntat i den här upphandlingen eftersom man redan på förhand verkar ha bestämt sig för att jag inte skulle få fortsätta. Det hade nog inte spelat någon roll om jag hade bjudit 1 miljon, säger John-Eric Rönnlund, till Östersunds posten,  som driver företaget Coremaker som de senaste fem åren arrenderat de dryga 3 000 hektaren i Viggesågen och under perioden investerar cirka en miljon i byggnader och utrustning.

John-Eric Rönnlund är själv engagerad i Jägarnas Riksförbund och är dess lokale ordförande i Berg.
Att Bergs jaktvårdskrets företräds av Svenska Jägareförbundets regionordförande, som dessutom varit delaktig i utformningen av kommunens jaktpolicy som gällt sedan 2004, anser Rönnslund vara anmärkningsvärt.
– Det här är snudd på en jävsfråga. Det är uppenbart att Svenska Jägareförbundet har en gräddfil när kommunen fattar sina jaktbeslut, säger John-Eric Rönnlund som nu kommer att överklaga kommunstyrelsens arrendebeslut.
Dan-Olov Westerberg (C) kommunens förste vice ordförande anser inte att man gynnat någon part. Enligt honom har argumentet för inflyttning vägt tyngre än priset
– Vi har lagt tonvikten vid hur troligt det är att respektive anbudslämnare skulle kunna uppfylla kommunens jaktpolicy. I det sammanhanget har vi särskilt beaktat möjligheterna att bereda ungdomar jaktmöjligheter och hur jakten skulle kunna användas som ett argument för inflyttning till Berg, säger Dan-Olov Westberg (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, till Östersunds Posten. För jaktmarken i Gräftåvallen skiljer det också nästan lika mycket mellan högsta och antagna bud.Det högsta budet var där på 110 000 kronor, exklusive moms, och hade lämnats av ZZ Topservice i Svenstavik.Det antagna budet var på 28 000 kronor, exklusive moms, och var lämnat av nuvarande arrendatorn Gräftåvallens jaktsällskap. Totalt innebär det att kommunens valt att avstå cirka 850 000 kronor i jaktarrenden under fem års tid.  

4 kommentarer

 • Hur är det med matten?
  Hur kan kommunen gå miste om 850000 när hela anbudet var på 87711 kr per år dvs 438555 kr för 5 år?

 • Hur är det med matten 2?
  Och hur kan 87 711 vara mer än dubbelt så högt som 65 289?

  Lite märkligt över huvud taget att JJ tar upp en sådan här ”nyhet”. Verkar lite sandlådenivå.

 • Rättade siffror
  Det är bra att JJ:s läsare är uppmärksamma. Rätt siffor ska vara att det bud som kommunen tackade nej till var på 153 00 kronor och det bud man antog var på 65 289 kronor. Totalt 87 711 kronor lägre.

 • Stövargurra & Rickard
  Fasen va ni gnäller över smått,,de e ju ordgranskning de ni håller på med :) slapp av litt så blir de no bedre :) mvh Björn

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser