Strängare kontroller under jakten

RIKS (JJ). Länsstyrelsen och Polisen gör i höst en satsning för att öka kontrollerna av medförda giltiga handlingar under jakt, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Vid jakt ska alltid statligt jaktkort och vapenlicenser medhavas.

Jägare ska enligt lag alltid ha med sig giltigt jaktkort och vapenlicens vid jakt. Nu görs en satsning med ökade kontroller av Länssyrelsen och Polisen under höstens jakt.

–  Eftersom det är lagstadgat måste vi som tillsynsmyndigheter kontrollera att lagen följs, säger Roland Saitzkoff jakthandläggare på Länsstyrelsen.

Samtidigt kommer också användandet av terrängfordon att ses över.

– Det är enligt lag helt förbjudet att använda terrängfordon, som fyrhjuling, i samband med jakt. Enda gången som terrängfordon får nyttjas i terrängen är då en skjuten älg eller björn ska transporteras ut från skogen, säger Roland Saitzkoff.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser