Strandängsinsatser gav kungligt stipendium

Öland (JJ) Magnus Johansson, jägare på Öland har tilldelats Kungens jaktklubbs stipendium för sitt arbete med att bevara och värna vadarfåglarna på strandängarna i den södra delen på Öland.

Att bedriva aktiv och engagerad viltvård lönar sig. Magnus Johansson från Öland är både populär bland vadarfåglarna på ön och bland medlemmarna i Kungsjaktklubb som nyligen gav honom ett stipendium för sitt arbete.

Genom att bedriva effektiv predatorjakt längs strandängar har flera vadarfåglar som rödspov och brushane återhämtat sig från att i princip varit borta helt i området. Även sydlig kärrsnäppa, strandskata och rödbena häckar återigen på ängarna.

Magnus Johansson har utbildat jägare och skyddsjakt på predatorer sker nu i tre områden, där resultatet i form av ökande fågelpopulationer märks av, rapporterar Östran.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser