Stövarveteran knep SM-titeln

Luleå (JJ) Som enda deltagaren med två raka ettor i årets debutupplaga av Har-SM kunde Mats Linden, Nås med finskstövaren Bossmålas Frisko ta hem SM-vinsten.

SM-vinnaren Mats Linden och finskstövarhannen Bossmålas Frisko.

Det har varit spännande värre under Har-SM:s andra tävlingsdag. Efter första dagen hade Bossmålas Frisko och Nordgårdsbackens Pelle var sitt första pris.

Men det började trögt för båda hundarna. Pelle fick i och för sig upp relativt tidigt men det skulle efterhand visa sig vara rävdrev. Frisko tog inte upp förrän närmare halv tolv. Då hade flera andra hundar redan fått tag på hare och eftersom både Högälgens Ruska och Cesar fick tredjepris för sin första provdag var utgången oviss.

När SM-tävlingen blåstes av klockan var dock saken relativt klar. Frisko hade nämligen hållit fast vid sin stora vita hare och drivit hem ett första pris även dag två.

Ägaren Mats Linden är en mycket erfaren stövarjägare och hunden har varit i riktigt bra form hela säsongen hittills. Frisko vann både KM och DM på vägen mot SM-vinsten. Mats är också i SM-sammanhang gammal i gemet. För 30 år sedan vann han Stövar-SM.

– Det känns väldigt bra just nu. Jag och Frisko har verkligen jobbat som ett team, men det är till sist Friskos förtjänst. Detta blir hans åttonde elitetta, säger Mats,

Jaktjournalen gratulerar hund och husse till titeln.

Utförligt reportage om tävlingen dyker upp i tidningen framöver.

Hela resultatlistan finns på Har-SM sidan>>

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser