Stövarklubben lyfter in treeing walker coonhound i gemenskapen

Kungsbacka (JJ) Svenska Stövarklubbens styrelse har beslutat att ta över rasansvaret för treeing walker coonhound. Detta gör att de fortsättningsvis kan startas på jaktprov utan dispens.

Lindbergs Tesla fick excellent med cert på sin första utställning. Ägaren Björn Lindberg satsar nu på ett dubbelchampionat. Foto: Privat.

Den gångna säsongen lyckades jägaren Björn Lindberg meritera upp sin treeing walker coonhoundtik, Lindbergs Tesla. Tiken tog fyra raka rävettor, var av två på ett elitprov.

Provdeltagandet skedde dock under dispens eftersom ingen specialklubb har ansvar för rasen, som är inregistrerad i grupp sex av SKK.

Från och med nu har dock Svenska Stövarklubben beslutat att ta rasansvaret för treeing walker coonhounds framöver.

Formaliteter kvarstår

Enligt Gunnar Pettersson, styrelseledamot i Svenska Stövarklubben rör det sig bara om lite pappersexercis.

– Vi måste göra en anmälan till SKK att vi tar över rasansvaret men det bör kunna handläggas ganska snabbt av SKK, säger han.

Björn Eek i SKK:s jakthundskommitté meddelar också att det inte bör vara några problem att göra en justering efter att de fått in protokoll och en anmälan.

Jätteglad

För Björn Lindbergs är Svenska Stövarklubbens beslut glada besked och han siktar nu på att göra Tesla till dubbelchampion. Nyligen ställdes hon ut för första gången och erövrade då ett cert.

– Det är fantastisk roligt att Walkern nu har placerat sig i finrummet bland dom andra stövarna i Svenska Stövarklubben. Det har varit mycket jobb bakom och det är därför kul att rasen har en framtid här i våra nordiska förhållanden och jaktkultur. Nu har vi som walkerägare ett stort ansvar att se till att starta våra stövare på jaktprov så vi kan bedriva en seriös avel på starka jaktindivider. Stövarklubbens beslut öppnar dörrarna för det, vilket är jäkligt viktigt och förbaskat kul, säger han.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser