Stövarjaktens dag blev en succé

Våmhus (JJ) Dalarnas Stövarklubb lockade ett 60-tal stövarintresserade när de arrangerade Stövarjaktens Dag i Våmhus förra helgen. Runt om i landet arrangeras denna dag som ett led i att öka intresset för denna jaktform.

Ett 60-tal stövarintresserade fick möta fem olika stövarraser och senare lyssna tolv stövare som på olika områden drev både hare och räv. Foto: Jan Zakrisson.

Dalarnas Stövarklubbs ordförande Sune Falk berättade om klubbens verksamhet och bjöd sedan de intresserade på en mycket lyckad stövardag runt om i markerna utanför Våmhus.

Samtliga av de tolv deltagande stövarna drev antingen hare eller räv. Först ut att ta upp hare var finska stövaren Kilbackens Raju-Juntti som drev hare i pass efter ett par timmar hos den 15-årige uppsiktsjägaren Izak Zakrisson, som övervakades av farfar 86-årige Gunnar Zakrisson.

Dalarnas Stövarklubb lyckades på ett utmärkt sätt visa stövarjakten från den bästa sidan, massor av drev och möjligheter att prata med hundägarna och få tips om vad man ska tänka på som jägare under jakt med stövare och vilka raser som används i Sverige.

Hundägarna berättade också om jaktdagen och vad hunden gjort bra och mindre bra. Stövardagen avslutades vid en eldpallkoja vid Nybron med grillade hamburgare och utlottning av en litografi som konstnären Hag-Hans Engstedt skänkt föreställande en stövare och hare.

Läs reportage i nästa nr av Jaktjournalen.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser