Stövarjaktens dag blev en succé

Våmhus (JJ) Dalarnas Stövarklubb lockade ett 60-tal stövarintresserade när de arrangerade Stövarjaktens Dag i Våmhus förra helgen. Runt om i landet arrangeras denna dag som ett led i att öka intresset för denna jaktform.

Ett 60-tal stövarintresserade fick möta fem olika stövarraser och senare lyssna tolv stövare som på olika områden drev både hare och räv. Foto: Jan Zakrisson.

Dalarnas Stövarklubbs ordförande Sune Falk berättade om klubbens verksamhet och bjöd sedan de intresserade på en mycket lyckad stövardag runt om i markerna utanför Våmhus.

Samtliga av de tolv deltagande stövarna drev antingen hare eller räv. Först ut att ta upp hare var finska stövaren Kilbackens Raju-Juntti som drev hare i pass efter ett par timmar hos den 15-årige uppsiktsjägaren Izak Zakrisson, som övervakades av farfar 86-årige Gunnar Zakrisson.

Dalarnas Stövarklubb lyckades på ett utmärkt sätt visa stövarjakten från den bästa sidan, massor av drev och möjligheter att prata med hundägarna och få tips om vad man ska tänka på som jägare under jakt med stövare och vilka raser som används i Sverige.

Hundägarna berättade också om jaktdagen och vad hunden gjort bra och mindre bra. Stövardagen avslutades vid en eldpallkoja vid Nybron med grillade hamburgare och utlottning av en litografi som konstnären Hag-Hans Engstedt skänkt föreställande en stövare och hare.

Läs reportage i nästa nr av Jaktjournalen.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser