Stövarfullmäktige genomfört – mer pengar till distrikten

Kungsbacka (JJ) I helgen hölls stövarfullmäktige, Svenska Stövarklubbens nationella möte som genomförs vartannat år. Bland annat beslutades att avslå motionen mot strumpanvändning på jaktprov.

I helgen hölls Stövarfulmäktige. Arkivfoto: Per Jonson

Svenska Stövarklubben genomför inte något årligt årsmöte i stället håller de en stämma, så kallat stövarfullmäktige vartannat år.

Till årets fullmäktige behandlades ett tiotal motioner. De allra flesta avslogs i enlighet med styrelsens förslag. Frågan om strumpanvändning, som också debatterades här på Jaktjournalens hemsida, fick inget gehör. Enligt styrelsen är det en fråga för SKK och inte för Stövarklubben. Inga jakthundsklubbar tillåter i dag strumpanvändning på sina jaktprov.

– Vi menar att det är olyckligt även ur ett avelsperspektiv att använda strumpor då hundar med dåliga tassar kan döljas genom användande utav tekniska hjälpmedel, säger Freddy Kjellström, ordförande i Svenska Stövarklubben.

Inte heller motionen om att återgå till meritering på både räv och hare under Stövar-SM bifölls.

Däremot beslutade fullmäktige att anta motionen om nya namn för de två stora SM-tävlingarna. Från och med nu kommer de formellt heta Stövar-SM för Harhundar samt Stövar-SM för Rävhundar.

För att stärka de fem distriktens arbete med sina mästerskap och kvalificeringstävlingar till SM biföll styrelsen motionen om att ett bidrag på 10 000 kronor till distrikten för att och avlasta dem ekonomiskt.

Arbetet med ett fungerande inrapporteringssystem för provmeriter diskuterades också på årsstämman. Sedan ett par månader har Svenska Stövarklubben en ny databas, Hitta Stövare, där målsättningen är att stövarnas meriter och stamtavlor ska finnas tillgängliga.

– Vi håller på att omförhandla det samarbete vi har med SKK och personerna bakom Hitta Stövare för att få ett fungerande system med frekvent uppdatering. Förhoppningen är att en inrapporteringssystemet ska vara klart till hösten, säger Freddy Kjellström.

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser