Stövarförening arrangerar rovdjursinformationsdag

Umeå (JJ) Svenska finskstövareföreningen ska arrangera en informationsdag om varg i Umeå den nionde maj. Bland annat kommer representanter från de två jägareförbunden, Svenska Samernas riksförbund, Föreningen Sveriges fäbodbrukare finnas på plats för att belysa konsekvenserna av en allt mer talrik vargstam.

Enligt Finskstövarföreningen är motiven för vargstammens stora tillväxt i  Sverige minst sagt grumliga. På samma sätt menar föreningen att målsättningen med återintroduktionen av varg i Sverige är lika oklar.

Därför har man nu bjudit in flera talare med kunskap om vargen och arrangerar en informationsdag i Umeå den 9 maj. Bland talarna återfinns ordförande för Jägarnas Riksförbund, Solveig Larsson, Torbjörn Lövbom, talesperson i rovdjursfrågor från Svenska Jägareförbundet, ordförandena från Svenska Samernas riksförbund och föreningen Sveriges fäbodbrukare.  På plats finns också vargforskare och debattörer.

Svenska Finskstövareföreningen hoppas informationsdagen kan bidra till att den i dag ensidiga rapporteringen av vargens återetablering i Sverige kan komma att brytas.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser