Stövare togs av varg i Råneå

Mjöfjärden (JJ) Den tioåriga hamiltonstövartik SE J CH Rånedalen Annie attackerades och bets så illa av en varg i går morse hon fick avlivas. Attacken skedde strax utanför Råneå i Norrbotten.

Leif Classon, Mjöfjärden var ute och jagade med tre av sina hamiltonstövare i går morse. Alla drev hare. Medan han satt och lyssnade på dreven får han plötsligt påhälsning av grannen som kommer körandes upp till honom. Han berättar att Leifs gamla stövartik Rånedalens Annie återfanns blödande och i mycket dåligt skick på granngården.

Leif följer direkt med grannen och återser sin gamla tik svårt skadad på gårdsplanen.

– Hur hon kommit dit för egen maskin är för mig en gåta, säger Leif Classon.

Hunden hade ett kraftigt bitmärke i halsen och höger lår var sönderbitet in till benet.

– Jag ringde länsstyrelsens besiktningsman som kom hit direkt. Eftersom hunden var så pass svårt skadad bestämde vi att för barmhärtighetens skull avliva henne.

Besiktningsmannen flådde av huden och konstaterade att bitmärkena överensstämde med en vargs käkar samt var gjorda med en så stor kraft att det måste ha varit en varg som åstadkommit skadorna.

– Jag trodde vi här längs med kusten skulle vara förskonade från vargen men nu ska man behöva vara orolig varje gång man släpper hunden, säger Leif Classon.

Nästa veckan arrangerar Norrbottens Stövarklubb Har-SM inte långt från det område där hamiltontiken attackerades.

 

 

 

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser