Stövare togs av varg i Råneå

Mjöfjärden (JJ) Den tioåriga hamiltonstövartik SE J CH Rånedalen Annie attackerades och bets så illa av en varg i går morse hon fick avlivas. Attacken skedde strax utanför Råneå i Norrbotten.

Leif Classon, Mjöfjärden var ute och jagade med tre av sina hamiltonstövare i går morse. Alla drev hare. Medan han satt och lyssnade på dreven får han plötsligt påhälsning av grannen som kommer körandes upp till honom. Han berättar att Leifs gamla stövartik Rånedalens Annie återfanns blödande och i mycket dåligt skick på granngården.

Leif följer direkt med grannen och återser sin gamla tik svårt skadad på gårdsplanen.

– Hur hon kommit dit för egen maskin är för mig en gåta, säger Leif Classon.

Hunden hade ett kraftigt bitmärke i halsen och höger lår var sönderbitet in till benet.

– Jag ringde länsstyrelsens besiktningsman som kom hit direkt. Eftersom hunden var så pass svårt skadad bestämde vi att för barmhärtighetens skull avliva henne.

Besiktningsmannen flådde av huden och konstaterade att bitmärkena överensstämde med en vargs käkar samt var gjorda med en så stor kraft att det måste ha varit en varg som åstadkommit skadorna.

– Jag trodde vi här längs med kusten skulle vara förskonade från vargen men nu ska man behöva vara orolig varje gång man släpper hunden, säger Leif Classon.

Nästa veckan arrangerar Norrbottens Stövarklubb Har-SM inte långt från det område där hamiltontiken attackerades.

 

 

 

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser