Stövare rovdjursdödad

Skellefteå (JJ) Rolf Sundbom, Skelleftehamn, förlorade på morgonen sin meriterade finnstövare Kurjovikens Etta. Etta tystnade på drev och återfanns senare förlamad med bitskador kring huvudet.

Anders Brännström, Skellefteå, var tillsammans med  Lage Furberg, Patrik Norlund och hundägaren Rolf Sundbom ute och släppte Etta i samband med en domarträff som stövargillet anordnar varje år. Målsättningen är att domarna inför säsongen ska diskutera sig samman när det gäller bedömningen på jaktproven.

Anders berättar för Jaktjournalen att man släppte tiken i byn Skråmträsk och att Etta gick på slag i en timme innan hon tog upp. Drevet gick upp på ett glest skogsbeväxt berg med kullersten . Efter tio minuter tystnade drevet och domarna satt kvar för att höra vad som skulle hända

Eftersom förhållandena var svåra för tiken gick gruppen upp på berget efter en tid för att se vad som hänt. Efter en stund hörde man tiken och trodde att upptaget  nära men när Rolf pejlade såg han att tiken borde vara inom synhåll.

Gruppen delade på sig och efter en stund fann man tiken mellan två stenar med bitskador kring huvudet. Etta rörde sig aldrig och man bar henne till bilen  för transport till veterinär.Ett stickprov under en tass gav ingen reaktion hos tiken och veterinären fattade beslutet att avliva Etta. Vad som orsakat Ettas död är inte klarlagt.

Området där hon hittades består till största del av kullersten och därför omöjligt att spåra av. Undersökning av tikens skador kan kanske ge ledtrådar till vilket rovdjur som varit framme.   

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser