Stövare rovdjursdödad

Skellefteå (JJ) Rolf Sundbom, Skelleftehamn, förlorade på morgonen sin meriterade finnstövare Kurjovikens Etta. Etta tystnade på drev och återfanns senare förlamad med bitskador kring huvudet.

Anders Brännström, Skellefteå, var tillsammans med  Lage Furberg, Patrik Norlund och hundägaren Rolf Sundbom ute och släppte Etta i samband med en domarträff som stövargillet anordnar varje år. Målsättningen är att domarna inför säsongen ska diskutera sig samman när det gäller bedömningen på jaktproven.

Anders berättar för Jaktjournalen att man släppte tiken i byn Skråmträsk och att Etta gick på slag i en timme innan hon tog upp. Drevet gick upp på ett glest skogsbeväxt berg med kullersten . Efter tio minuter tystnade drevet och domarna satt kvar för att höra vad som skulle hända

Eftersom förhållandena var svåra för tiken gick gruppen upp på berget efter en tid för att se vad som hänt. Efter en stund hörde man tiken och trodde att upptaget  nära men när Rolf pejlade såg han att tiken borde vara inom synhåll.

Gruppen delade på sig och efter en stund fann man tiken mellan två stenar med bitskador kring huvudet. Etta rörde sig aldrig och man bar henne till bilen  för transport till veterinär.Ett stickprov under en tass gav ingen reaktion hos tiken och veterinären fattade beslutet att avliva Etta. Vad som orsakat Ettas död är inte klarlagt.

Området där hon hittades består till största del av kullersten och därför omöjligt att spåra av. Undersökning av tikens skador kan kanske ge ledtrådar till vilket rovdjur som varit framme.   

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser