Stort test visar att ljuddämpare inte skyddar hunden

I senaste numret av Jaktjournalen visar en stort test av 23 ljuddämpare att hundens hörseln inte skyddas på avstånd över 50 meter.

I Jaktjournalen nr 1-2 2013, som kom ut i kiosk denna vecka publicerar vi en omfattande test av 23 olika ljuddämpare. Att ljuddämpare hjälper till att skydda jägarnas hörsel råder ingen tvekan om även om skillnad i dämpning varierar stort.

En allmän uppfattning bland jägarna visar att hundens hörsel skyddas om ljuddämpare används. Vid vår test kunde vi inte påvisa någon ljuddämpning rakt framför mynningen på 50 meter.

Däremot kan man konstatera att en viss dämpning finns på kortare avstånd, till exempel när man skjuter vildsvin på ståndskall på korta avstånd.

I JJ:s stora test hittar du allt om våra populäraste ljuddämpare. Vi har testat både frontmonterade och teleskopiska dämpare.
AKTUELLT

Så blir lojakten i Jämtland

Jämtland (JJ) Nu har länsstyrelsen i Jämtland beslutat hur årets licensjakt på lodjur blir. Bland annat delas länet upp i åtta olika jaktområden.

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Annonser