Stort sökpådrag efter försvunna taxen Cindy

Möklinta (JJ) Ett stort sökpådrag pågår i skogarna norr om Sala i Västmanland. Taxtiken Cindy försvann vid rådjursjakt och har varit borta i nio dagar.

Det har varit mer än 20 grader kallt de senaste dagarna i området där strävhåriga taxen Cindy försvann. Foto: Privat, karta: Hitta.se

Ägaren Kjell Lindh och treåriga Cindy var förra måndagen ute på jakt i trakterna av Bår mellan Avesta och Sala.

– Hon fick ta i rådjur och under dagen tappade vi bort henne. På seneftermiddagen hörde vi att hon skällde ståndskall och jag funderade om det kunde vara en älg hon höll på med. Plötsligt blev det tvärtyst och då tänkte jag att älgen trampat av ryggen på henne, berättar Kjell Lindh.

Inga spår

Han och jaktkompisen sökte dagen efter på platsen där de trodde att ståndskallen kommit ifrån. Men där fanns inga spår varken efter vildsvin eller älg.

De har ställt ut en bur med filtar på platsen där hon släpptes under jaktdagen.

– Jag har kört alla vägar som finns i området hela dagarna och in på kvällarna, men det finns inga spår efter hunden, berättar Kjell Lindh.

En förening som heter Djurpatrullen har via Facebook engagerat sig i sökandet och i lördags var det tolv personer ute och sökte med snöskotrar och på skidor.

– Man har kört upp skogsvägar, där man skulle kunna tänka sig att hon kommer ut förr eller senare, säger Kjell Lindh.

Tagen av örn?

Han börjar misstänka att det kan vara örn som tagit hunden.

– Vi har inte sett spår efter varg eller lodjur, men en stor örn såg jag bland annat under älgjakten, berättar Kjell Lindh.

Nu är planen att Djurrättspatrullens medlemmar ska söka efter Cindy med större hundar.

– Det har varit tunga dagar, konstaterar Kjell Lindh.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser