Stort sökpådrag efter försvunna taxen Cindy

Möklinta (JJ) Ett stort sökpådrag pågår i skogarna norr om Sala i Västmanland. Taxtiken Cindy försvann vid rådjursjakt och har varit borta i nio dagar.

Det har varit mer än 20 grader kallt de senaste dagarna i området där strävhåriga taxen Cindy försvann. Foto: Privat, karta: Hitta.se

Ägaren Kjell Lindh och treåriga Cindy var förra måndagen ute på jakt i trakterna av Bår mellan Avesta och Sala.

– Hon fick ta i rådjur och under dagen tappade vi bort henne. På seneftermiddagen hörde vi att hon skällde ståndskall och jag funderade om det kunde vara en älg hon höll på med. Plötsligt blev det tvärtyst och då tänkte jag att älgen trampat av ryggen på henne, berättar Kjell Lindh.

Inga spår

Han och jaktkompisen sökte dagen efter på platsen där de trodde att ståndskallen kommit ifrån. Men där fanns inga spår varken efter vildsvin eller älg.

De har ställt ut en bur med filtar på platsen där hon släpptes under jaktdagen.

– Jag har kört alla vägar som finns i området hela dagarna och in på kvällarna, men det finns inga spår efter hunden, berättar Kjell Lindh.

En förening som heter Djurpatrullen har via Facebook engagerat sig i sökandet och i lördags var det tolv personer ute och sökte med snöskotrar och på skidor.

– Man har kört upp skogsvägar, där man skulle kunna tänka sig att hon kommer ut förr eller senare, säger Kjell Lindh.

Tagen av örn?

Han börjar misstänka att det kan vara örn som tagit hunden.

– Vi har inte sett spår efter varg eller lodjur, men en stor örn såg jag bland annat under älgjakten, berättar Kjell Lindh.

Nu är planen att Djurrättspatrullens medlemmar ska söka efter Cindy med större hundar.

– Det har varit tunga dagar, konstaterar Kjell Lindh.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser