Stort motstånd i Dalarna mot utplantering av varg

DALARNA(JJ). Det finns ett stort motstånd i Dalarna mot utplantering av varg i länet. Och miljövårdsinpektör Stig-Åke Svensson, vid länsstyrelsen i Dalarna, har inga stora förhoppningar om att viltförvaltningsdelegationen ska kunna peka ut några revir.

– Flera av ledamöterna har skrivit i media att man inte vill vara med om ett sådant här beslut, säger Stig-Åke Svensson till Sveriges Radio Ekot.

Flera länsstyrelser har fått i uppdrag att visa på lämpliga revir för utsättning av vargvalpar, ett arbete som ska ske tillsammans med bland annat jägarintressen i de olika länen.
Men det är flera länsstyrelser som reagerat på den korta tid som man fått på sig för detta arbete. Och man menar att det krävs mer tid för att arbeta med denna känsliga fråga. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Ekot.

1 kommentar

  • Tror inte folk fattar
    att en genetiskt stark stam kan hållas lägre, vi borde vara glada att detta alternativ finns i stället för att låta stammen själv växa sej stark. Det tar både lång tid och skapar mycket mer vargar.

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser