Stort intresse för jaktapp

Kungsbacka (JJ) I våras lanserades appen Vilth som ska göra det enklare för jaktlag att hålla koll på tilldelning samt att rapportera avskjutning inom exempelvis älg- och kronskötselområden. Intresset för appen har hittills varit stort.

Henrik Hoffman, vd på företag Vilth ser med tillförsikt på framtiden för rapporteringstjänsten han varit med och skapat.

Henrik Hoffman, Björkvik är vd för företaget och berättar för Jaktjournalen att 40 skötselområden redan registrerat sig.

– Det känns verkligen kul. Vår ambition är att tillhandahålla en tjänst som är modulär, enkel och användarvänlig, men som också sparar tid. Man ska inte behöva sitta och ringa runt till alla och rapportera kvarvarande tilldelning eller förändringar i avskjutningsplanen längre, säger han.

Poängen med appen är att områden som behöver ha kontroll över avskjutningen registrerar sig och exempelvis jaktledarna i respektive jaktlag sköter rapporteringen. Jägarna kommer via SMS eller via appen få all nödvändig info för jakten. Jaktledarna kan allteftersom jakten fortgår enkelt via SMS eller i appen sedan återrapportera avskjutning. Alla rapporter sammanställs därefter automatiskt av tjänsten så inget extraarbete krävs för att leverera uppgifterna vidare till Svenska Jägareförbundet och Länsstyrelsen.

vilth– Vår uppgift är inte att konkurrera med de organ som finns i dag. Vi vill i stället komplettera dem och framför allt underlätta för jägarna oavsett om de har en gammal mobiltelefon eller senaste smartphonen.

Henrik Hoffman ser den största vinsten för användning hos de vanliga jaktlagen som organiseras och sköts ideellt, men nu börjar även fler större egendomar med anställd yrkesjägarpersonal visa intresse för systemet.

– Viktor Ånöstam, en av mina medgrundare, har stor jaktlig erfarenhet och studerar nu till agronom. Han har, som gammal jaktelev, fått många större gårdar att se vilka förtjänster systemet har.

Den årliga kostnaden för systemet ligger på 100 kronor per jaktlag samt 20 öre per registrerad hektar. De jaktlag som anslutit sig hittills har valt lite olika system för att ta ut avgifterna.

– Antingen har områdena beslutat att lägga kostnaden på fällavgiften. En del delar det lika mellan jaktlagen och andra områden baserar kostnaderna helt på jaktlagens hektarstorlek.

För mer info systemet klicka här>>

 

 

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser