Stort intresse för jaktapp

Kungsbacka (JJ) I våras lanserades appen Vilth som ska göra det enklare för jaktlag att hålla koll på tilldelning samt att rapportera avskjutning inom exempelvis älg- och kronskötselområden. Intresset för appen har hittills varit stort.

Henrik Hoffman, vd på företag Vilth ser med tillförsikt på framtiden för rapporteringstjänsten han varit med och skapat.

Henrik Hoffman, Björkvik är vd för företaget och berättar för Jaktjournalen att 40 skötselområden redan registrerat sig.

– Det känns verkligen kul. Vår ambition är att tillhandahålla en tjänst som är modulär, enkel och användarvänlig, men som också sparar tid. Man ska inte behöva sitta och ringa runt till alla och rapportera kvarvarande tilldelning eller förändringar i avskjutningsplanen längre, säger han.

Poängen med appen är att områden som behöver ha kontroll över avskjutningen registrerar sig och exempelvis jaktledarna i respektive jaktlag sköter rapporteringen. Jägarna kommer via SMS eller via appen få all nödvändig info för jakten. Jaktledarna kan allteftersom jakten fortgår enkelt via SMS eller i appen sedan återrapportera avskjutning. Alla rapporter sammanställs därefter automatiskt av tjänsten så inget extraarbete krävs för att leverera uppgifterna vidare till Svenska Jägareförbundet och Länsstyrelsen.

vilth– Vår uppgift är inte att konkurrera med de organ som finns i dag. Vi vill i stället komplettera dem och framför allt underlätta för jägarna oavsett om de har en gammal mobiltelefon eller senaste smartphonen.

Henrik Hoffman ser den största vinsten för användning hos de vanliga jaktlagen som organiseras och sköts ideellt, men nu börjar även fler större egendomar med anställd yrkesjägarpersonal visa intresse för systemet.

– Viktor Ånöstam, en av mina medgrundare, har stor jaktlig erfarenhet och studerar nu till agronom. Han har, som gammal jaktelev, fått många större gårdar att se vilka förtjänster systemet har.

Den årliga kostnaden för systemet ligger på 100 kronor per jaktlag samt 20 öre per registrerad hektar. De jaktlag som anslutit sig hittills har valt lite olika system för att ta ut avgifterna.

– Antingen har områdena beslutat att lägga kostnaden på fällavgiften. En del delar det lika mellan jaktlagen och andra områden baserar kostnaderna helt på jaktlagens hektarstorlek.

För mer info systemet klicka här>>

 

 

 

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser