Storskaligt minkjaktsprojekt sjösätts

Kungsbacka (JJ) Nu ska ett stort minkprojekt dras igång vars mål är att utvärdera storskaliga och kostnadseffektiva naturvårdsåtgärder för att minska minkbeståndet.

Nya kostnadseffektiva förvaltningsmetoder på mink ska nu utvärderas i ett nytt projekt. Foto: Per Jonson

Det är organisationerna Svenska Jägareförbundet, Forststyrelsen i Finland och Miljödirektoratet i Norge, med stöd från Länsstyrelsen i Västerbotten och Kvarkenrådet som nu ska hitta ett nytt sätt att förvalta minken här i Norden. Projektet kallas FAMNA – Förvaltning av amerikansk mink i Botnia-Atlantica området ett nytt grepp om nordisk minkförvaltning.

– Vi vet att jakt ute på mindre holmar och skär inte minskar beståndet. Det gäller att rikta in sig på hondjurens hemområden och där satsa på årsungarna. De har en hög naturlig dödlighet men om vi kan höja dödligheten ett snäpp till kommer det bli färre vuxna minkar och beståndet kommer därmed gå ner. Det är vår arbetshypotes, säger P-A Åhlen.

Tanken är att genomföra storskalig fällfångst längs med Umeåälven från sammanflödet med Vindelälven och ner mot kusten. Men också i biflöden och våtmarker. Umeå skärgård, Vasa skärgård samt norska Nordlanskustskärgården ingår också i projektet.

– En minkhona har ett hemområde på mellan 1,5 och 3 kilometer strandsträcka. Kan vi få in fällor längs med dessa ställen kommer vi kunna reducera bestånden.

Enligt P-A Åhlén kräver effektiv minkförvaltning mycket arbete. Därför ska projektet också testa en ny innovation i form av en självomladdande fälla. Den har tagits fram tillsammans med ett Nyazeeländskt företag och P-A Åhlén tycker det ska bli spännande att utvärdera hur den fungerar i skarpt läge.

EU stöttar projektet genom Botnia-Atlantica programmet med 440 000 Euro under tre år. Projektet leds av Svenska Jägareförbundet.

Projektet som pågår 2017-2020 ska mynna ut i en konkret arbetsplan som förvaltande myndigheter efter projektavslut ska kunna ta över.

– Vi har stora förhoppningar på att projektet kan bidra till en ökande häckningsframgång hos markhäckande fåglar och en ökande biologisk mångfald inom projektetområdet, så detta är ett viktigt naturvårdsprojekt, säger P-A Åhlén avslutningsvis.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser