Storskaligt minkjaktsprojekt sjösätts

Kungsbacka (JJ) Nu ska ett stort minkprojekt dras igång vars mål är att utvärdera storskaliga och kostnadseffektiva naturvårdsåtgärder för att minska minkbeståndet.

Nya kostnadseffektiva förvaltningsmetoder på mink ska nu utvärderas i ett nytt projekt. Foto: Per Jonson

Det är organisationerna Svenska Jägareförbundet, Forststyrelsen i Finland och Miljödirektoratet i Norge, med stöd från Länsstyrelsen i Västerbotten och Kvarkenrådet som nu ska hitta ett nytt sätt att förvalta minken här i Norden. Projektet kallas FAMNA – Förvaltning av amerikansk mink i Botnia-Atlantica området ett nytt grepp om nordisk minkförvaltning.

– Vi vet att jakt ute på mindre holmar och skär inte minskar beståndet. Det gäller att rikta in sig på hondjurens hemområden och där satsa på årsungarna. De har en hög naturlig dödlighet men om vi kan höja dödligheten ett snäpp till kommer det bli färre vuxna minkar och beståndet kommer därmed gå ner. Det är vår arbetshypotes, säger P-A Åhlen.

Tanken är att genomföra storskalig fällfångst längs med Umeåälven från sammanflödet med Vindelälven och ner mot kusten. Men också i biflöden och våtmarker. Umeå skärgård, Vasa skärgård samt norska Nordlanskustskärgården ingår också i projektet.

– En minkhona har ett hemområde på mellan 1,5 och 3 kilometer strandsträcka. Kan vi få in fällor längs med dessa ställen kommer vi kunna reducera bestånden.

Enligt P-A Åhlén kräver effektiv minkförvaltning mycket arbete. Därför ska projektet också testa en ny innovation i form av en självomladdande fälla. Den har tagits fram tillsammans med ett Nyazeeländskt företag och P-A Åhlén tycker det ska bli spännande att utvärdera hur den fungerar i skarpt läge.

EU stöttar projektet genom Botnia-Atlantica programmet med 440 000 Euro under tre år. Projektet leds av Svenska Jägareförbundet.

Projektet som pågår 2017-2020 ska mynna ut i en konkret arbetsplan som förvaltande myndigheter efter projektavslut ska kunna ta över.

– Vi har stora förhoppningar på att projektet kan bidra till en ökande häckningsframgång hos markhäckande fåglar och en ökande biologisk mångfald inom projektetområdet, så detta är ett viktigt naturvårdsprojekt, säger P-A Åhlén avslutningsvis.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser