Storskaligt minkjaktsprojekt sjösätts

Kungsbacka (JJ) Nu ska ett stort minkprojekt dras igång vars mål är att utvärdera storskaliga och kostnadseffektiva naturvårdsåtgärder för att minska minkbeståndet.

Nya kostnadseffektiva förvaltningsmetoder på mink ska nu utvärderas i ett nytt projekt. Foto: Per Jonson

Det är organisationerna Svenska Jägareförbundet, Forststyrelsen i Finland och Miljödirektoratet i Norge, med stöd från Länsstyrelsen i Västerbotten och Kvarkenrådet som nu ska hitta ett nytt sätt att förvalta minken här i Norden. Projektet kallas FAMNA – Förvaltning av amerikansk mink i Botnia-Atlantica området ett nytt grepp om nordisk minkförvaltning.

– Vi vet att jakt ute på mindre holmar och skär inte minskar beståndet. Det gäller att rikta in sig på hondjurens hemområden och där satsa på årsungarna. De har en hög naturlig dödlighet men om vi kan höja dödligheten ett snäpp till kommer det bli färre vuxna minkar och beståndet kommer därmed gå ner. Det är vår arbetshypotes, säger P-A Åhlen.

Tanken är att genomföra storskalig fällfångst längs med Umeåälven från sammanflödet med Vindelälven och ner mot kusten. Men också i biflöden och våtmarker. Umeå skärgård, Vasa skärgård samt norska Nordlanskustskärgården ingår också i projektet.

– En minkhona har ett hemområde på mellan 1,5 och 3 kilometer strandsträcka. Kan vi få in fällor längs med dessa ställen kommer vi kunna reducera bestånden.

Enligt P-A Åhlén kräver effektiv minkförvaltning mycket arbete. Därför ska projektet också testa en ny innovation i form av en självomladdande fälla. Den har tagits fram tillsammans med ett Nyazeeländskt företag och P-A Åhlén tycker det ska bli spännande att utvärdera hur den fungerar i skarpt läge.

EU stöttar projektet genom Botnia-Atlantica programmet med 440 000 Euro under tre år. Projektet leds av Svenska Jägareförbundet.

Projektet som pågår 2017-2020 ska mynna ut i en konkret arbetsplan som förvaltande myndigheter efter projektavslut ska kunna ta över.

– Vi har stora förhoppningar på att projektet kan bidra till en ökande häckningsframgång hos markhäckande fåglar och en ökande biologisk mångfald inom projektetområdet, så detta är ett viktigt naturvårdsprojekt, säger P-A Åhlén avslutningsvis.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser