Stormen Gudrun har bidragit till ökad älgstam

BLEKINGE(JJ). En lägre avskjutning under flera år och stormen Gudrun - detta är några förklaringar till att älgstammen i Blekinge ökar. – Gudrunstormen för några år har sedan har betytt en hel del, det betyder att det finns väldigt mycket mat på de här hyggena och det är positivt för älgen, säger Jan Elmeklo, ordförande på Jägareförbundet i Blekinge, till Sveriges Radio P4 Blekinge.

År 1990 fälldes 1 100 älgar och i år behöver det skjutas cirka 650 älgar för att älgstammen inte ska bli för stor.

Efter år 1990 har man under en tid haft en låg avskjutning för att älgstammen ska kunna öka. 
Elmeklo tycker att stammen nu är ganska lagom stor.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser