Stora problem med kaniner på Gotland

Gotland (JJ) Vildkaninerna har blivit en plåga för bönderna i Sundre på södra Gotland. Nu intensifieras skyddsjakten för att skydda grödorna på fälten.

Kaninerna har förökat sig rejält och ställer till det för lantbrukarna på södra Gotland.

Det är Länsstyrelsen på Gotland som beviljat jakten sedan de blivit informerade om skadorna av ett lokalt jaktlag i Sundre. Jaktlaget har ansökt om att få jaga kaninerna kvällstid med rörlig belysning och från bil.

En av medlemmarna i Jaktlaget säger till P4 Gotland att vildkaninerna förekommer i tusental och äter upp grödorna så att det inte kommer bli tillräckligt med vinterfoder för tamboskapen.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser