Stora förluster i skogen på grund av älgbete

UMEÅ(JJ). Om ungtallar utsätts för hårt älgbete så innebär det att vissa träd dör. De träd som överlever växer sämre och producerar därför en mindre mängd virke som är av sämre kvalitet. Detta gör att mycket pekar på att man bör låggrallra i betade områden.

Det är en ny studie från Skogforsk som visar detta. Studien kommer att presenteras i Umeå under veckan. 
– I de värst betade områdena var volymtillväxten bara 30 procent jämfört med mer eller mindre oskadade områden, säger Roger Bergström, Skogforsk, till SVT Västerbottensnytt.

Man brukar räkna med att älgbetet orsakar 5-7 procent färska stamskador per år. Detta är något som får till följd att 30-50 procent av träden är skadade när bestånden har växt så att de inte längre hotas av älgbete.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser