Stora björnhannar skjutna av samma gäng i Gällivare

Gällivare (JJ) Det blev en riktig dunderpremiär för björnjägarna i Torrivaara. På drygt två timmar sköt de två stora björnhanar.

– Det har varit helt otroligt spännande. Tidigt i morse gjorde vi en synobs på en björn och Andreas Olofsson släppte sina plotthundar Cob och Teid, berättar Andreas Backman, Gällivare.

Först trodde man att den ena hunden snurrat bort sig sedan han lämnat spåret som björnen lämnat efter sig. De lyckades få tillbaka hunden men ganska snart delade hundarna på sig igen.

När klockan hunnit bli 05.30 dök plötsligt en björn upp hos hundföraren Andreas Olofsson; Liikavaara, som inte gjorde något misstag och fällde björnen, strax efter dök plotthunden upp. Och nu förstod man att det varit två björnar på samma plats, hundarna visste hela tiden vad som fanns i skogen.

Björnen var en hane på 110 kg.

Jakten fortsatte och vid 07.00-tiden lyckades Johan Örtstam, Purnu, smyga in på ståndskall för den andra plotten och fälla en stor hane på 185 kg.

– Johans björn var riktigt fin, den var märkt inom det så kallade björnprojektet, berättar Backman.

– Vi har haft en kanonfin dag och nu fortsätter vi och jagar.

Har du också bilder från björnjakten, skicka MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94.Du kan också följa oss på Facebook och Instagram. Passa också på att prenumerera, se länk här intill, Jaktjournalen görs av jägare för jägare!

Johan Örtstam, Purnu, fällde den största björnen, en märkt hane på 185 kg.

Hundföraren Andreas Olofsson, Liikavaara, fällde den första, en hane på 110 kg. På bilden finns även Felix Nyberg.
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser