Stor varghane tågdödad i Röjnoret

Den misstänkta kollisionen mellan tåg och en varg visade sig stämma. Alldeles nyss rapporterades att det var en stor varghane som tåget mellan Skellefteå och Bastuträsk kört över och dödat. Vid kollisionen hade vargens huvud skiljts från kroppen.

Det var tidigt i morse som Banverket anmälde till polisen att man troligtvis kört på en varg öster om Röjnoret i Västerbotten.
Intressant i sammanhanget är dock att en jägare observerade en varg i förra veckan bara ett par mil därifrån. Jägaren hade just avslutat jakten och satt i bilen när vargen kom ut på en åker. Vargen verkade helt lugn och inte speciellt skygg. Obseravationen gjordes i Hjoggböleliden och anses som mycket trovärdig av en hundvan jägare.

Morgonens händelse inträffade öster om Röjnoret, intill Stentjärn, som ligger mitt mellan Röjnorets jaktlag och Lobergs jaktlag. Senare på morgonen kunde en eftersökspatrull konstatera att det var en stor varghane som tåget kört över och dödat.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser