Stor varghane tågdödad i Röjnoret

Den misstänkta kollisionen mellan tåg och en varg visade sig stämma. Alldeles nyss rapporterades att det var en stor varghane som tåget mellan Skellefteå och Bastuträsk kört över och dödat. Vid kollisionen hade vargens huvud skiljts från kroppen.

Det var tidigt i morse som Banverket anmälde till polisen att man troligtvis kört på en varg öster om Röjnoret i Västerbotten.
Intressant i sammanhanget är dock att en jägare observerade en varg i förra veckan bara ett par mil därifrån. Jägaren hade just avslutat jakten och satt i bilen när vargen kom ut på en åker. Vargen verkade helt lugn och inte speciellt skygg. Obseravationen gjordes i Hjoggböleliden och anses som mycket trovärdig av en hundvan jägare.

Morgonens händelse inträffade öster om Röjnoret, intill Stentjärn, som ligger mitt mellan Röjnorets jaktlag och Lobergs jaktlag. Senare på morgonen kunde en eftersökspatrull konstatera att det var en stor varghane som tåget kört över och dödat.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser