Stor risk för viltolyckor i trafiken

VÄRMLAND(JJ). Viltfaran är mycket stor nu i trafiken på grund av att fjolårskalvarna stöts bort av både älgkorna och rådjursmammorna. – Kalvarna blir väldigt vilsna när de stöts bort. De springer runt och vet inte vart de ska gå när inte mamma visar vägen, säger Lena Jansson, på Jägareförbundet i Värmland, till Sveriges Radio P4 Värmland.

I Värmland har dock antalet viltolyckor med älg sjunkit något detta år jämfört med samma period förra året. I år har det hittills kommit in anmälningar om 215 viltolyckor med älg, jämfört med 275 olyckor förra året. 

Även rådjursolyckorna har blivit färre. I år har det hittills anmälts 545 rådjursolyckor, jämfört med 584 olyckor förra året. 
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser