Stor oro för varg i Ockelbo!

Ockelbo(JJ) Många boende i Ockelbo är oroliga efter att vargar observerats ett flertal gånger nära bebyggelsen. Ett vargmöte i Mobygården nyligen samlade mer än 100 deltagare.

På plats fanns bland andra personer från länsstyrelsen, jägareförbundet och polisen.
– Jag tycker inte det ska vara nån varg. Jag är ängslig när man är ute med hunden. Man kan inte gå i skogen som man gjorde förut, för man är rädd att det kan komma någonting. Så helst vill jag inte ha några vargar här, säger Ingabritt Pihlström till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

De oskygga vargarna har till och med synts vid en skola. Barnföräldrar känner stor otrygghet och en del föräldrar skjutsar nu till och med sina barn till skolbussen.

Rovdjursforskaren Jens Karlsson, på Sveriges Lantbruksuniversitet, är dock inte ett dugg orolig och han menar att vargarna har ett fullständigt normalt beteende.
Han menar att ingen människa behöver känna oro för att bli angripen av varg.

Men många boende i området – samt Ockelbo kommun – är alltså av en annan uppfattning och därför har kommunen ansökt om skyddsjakt.
Nästa vecka väntas Naturvårdsverket ge besked i ärendet.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser