Stor oro för varg i Ockelbo!

Ockelbo(JJ) Många boende i Ockelbo är oroliga efter att vargar observerats ett flertal gånger nära bebyggelsen. Ett vargmöte i Mobygården nyligen samlade mer än 100 deltagare.

På plats fanns bland andra personer från länsstyrelsen, jägareförbundet och polisen.
– Jag tycker inte det ska vara nån varg. Jag är ängslig när man är ute med hunden. Man kan inte gå i skogen som man gjorde förut, för man är rädd att det kan komma någonting. Så helst vill jag inte ha några vargar här, säger Ingabritt Pihlström till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

De oskygga vargarna har till och med synts vid en skola. Barnföräldrar känner stor otrygghet och en del föräldrar skjutsar nu till och med sina barn till skolbussen.

Rovdjursforskaren Jens Karlsson, på Sveriges Lantbruksuniversitet, är dock inte ett dugg orolig och han menar att vargarna har ett fullständigt normalt beteende.
Han menar att ingen människa behöver känna oro för att bli angripen av varg.

Men många boende i området – samt Ockelbo kommun – är alltså av en annan uppfattning och därför har kommunen ansökt om skyddsjakt.
Nästa vecka väntas Naturvårdsverket ge besked i ärendet.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser