Stor jaktglädje i Vansbro

Skålö (JJ) Det är inte vikten på björnen som avgör jaktlyckan. Det är slitet bakom jakten. Glädjen hos Dala-Järna jägaren Patrik Nilsson som lyckades fälla den första björnen i Vansbro kommun på många många år talar sitt tydligt språk.

Skytten Patrik Nilsson (th) och hundföraren Fredrik Geidnert med hundarna Kheira och Matilda vid den fällda björnhonan.
– Det här är så himla kul att jag inte vet vad, säger Patrik Nilsson när Jaktjournalen når honom.

Det fjorton man stora jaktlaget i Skålö Jaktvårdsförening har lagt ner ett hästjobb för att lyckas. Miltals väg har spårats av och många björnskitar har hittats.

– Vi vet ju att vi har björn på markerna och halv fem i morse stämde allt. Då stod det plötsligt en på vägen när vi spårade och letade färsk björnskit.

Nu hade jaktlaget en helt färsk obeservation och så fort jaktlaget var samlat ställdes passlinjen ut och hundföraren Fredrik Geidnert släppte sina plotthundar Kheira och Matilda på spåret.

– Jag stod 1800 meter från upptaget men hörde direkt när hundarna hittade björnen. Det är helt fenomenalt vilket drev det blev.

Patrik Nilsson hade tagit pass längs med en väg och följde från start drevets väg.

– Jag förstod efter ett tag att det var på väg rätt mot mig. Jag tittade på pejlen och såg hur 400 meter blev 300 meter som blev 286 meter. Då slängde jag pejlen på ryggsäcken och gjorde mig klar.

Björnen sprang upp på vägen cirka 50 meter i från Patrik och när han släppt i väg första kulan satte den av mot honom.

– Jag sköt fyra smällar till innan den la sig. Jag hade ingen puls innan skotten, men efteråt trodde jag hjärtat skulle hoppa ur kroppen på mig. Det går knappt att beskriva känslan, säger han.

Björnen var en hona på 82 kilo och kommer därför räknas av på honkvoten i Delområde 3.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser