Stor jaktglädje i Vansbro

Skålö (JJ) Det är inte vikten på björnen som avgör jaktlyckan. Det är slitet bakom jakten. Glädjen hos Dala-Järna jägaren Patrik Nilsson som lyckades fälla den första björnen i Vansbro kommun på många många år talar sitt tydligt språk.

Skytten Patrik Nilsson (th) och hundföraren Fredrik Geidnert med hundarna Kheira och Matilda vid den fällda björnhonan.
– Det här är så himla kul att jag inte vet vad, säger Patrik Nilsson när Jaktjournalen når honom.

Det fjorton man stora jaktlaget i Skålö Jaktvårdsförening har lagt ner ett hästjobb för att lyckas. Miltals väg har spårats av och många björnskitar har hittats.

– Vi vet ju att vi har björn på markerna och halv fem i morse stämde allt. Då stod det plötsligt en på vägen när vi spårade och letade färsk björnskit.

Nu hade jaktlaget en helt färsk obeservation och så fort jaktlaget var samlat ställdes passlinjen ut och hundföraren Fredrik Geidnert släppte sina plotthundar Kheira och Matilda på spåret.

– Jag stod 1800 meter från upptaget men hörde direkt när hundarna hittade björnen. Det är helt fenomenalt vilket drev det blev.

Patrik Nilsson hade tagit pass längs med en väg och följde från start drevets väg.

– Jag förstod efter ett tag att det var på väg rätt mot mig. Jag tittade på pejlen och såg hur 400 meter blev 300 meter som blev 286 meter. Då slängde jag pejlen på ryggsäcken och gjorde mig klar.

Björnen sprang upp på vägen cirka 50 meter i från Patrik och när han släppt i väg första kulan satte den av mot honom.

– Jag sköt fyra smällar till innan den la sig. Jag hade ingen puls innan skotten, men efteråt trodde jag hjärtat skulle hoppa ur kroppen på mig. Det går knappt att beskriva känslan, säger han.

Björnen var en hona på 82 kilo och kommer därför räknas av på honkvoten i Delområde 3.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser