Stor hanbjörn skjuten i Lillhärdal

Lillhärdal (JJ) Just nu är det 23 grader varmt i Lillhärdal, ändå har jägarna lyckats komma till avslut efter bra hundarbeten. För en stund sedan sköts en björnhane en bit utanför samhället på hela 223 kg.

Det är gott om björn i skogarna runt Lillhärdal. Jägarna samarbetar mellan jaktlagen och varje dag har man fått björn på fötterna även om man inte kommit till skott.

Hans-Ove Hansson, Lillhärdal, jagar i Nordanå jaktklubb, strax nordöst om samhället. I morse fick han meddelande om att grannlaget, Habergets jaktklubb hade full jakt på en björn.

– Vi brukar hjälpas åt här uppe och vi åkte iväg för att hjälpa till och passa. Men när vi sitter där får vi nytt besked om att man sett en björn inne på vårat område, så vi delade upp gänget och jag var en av dem som åkte tillbaka, berättar Hans-Ove.

Hundföraren Daniel Gärdinger hade fått ta hjälp av Jörgen Korpelainens plotthund Sally som nu skällde björn inne på Nordanås marker.

– Jag och norrmannen Birger Backås tog pass, men gångståndet vek ifrån oss och jag kände att vi satt lite offside, så jag gick ned till Birger. Han kunde dock se via pejlen att hunden vände och var på väg upp mot oss igen så vi skärpte till oss.

– Plötsligt hörde vi knäppningar och efter kanske 5 minuter kom björnen på 100 meter i grovskogen. Vi sköt båda två och björnen föll. En riktigt stor hanbjörn, efter lite bekymmer med vågen visade den till slut 223 kg, berättar Hans-Ove.

– Sally gjorde ett jäkla bra arbete i fem timmar trots att vi har 23 grader varmt, understryker han.

Tidigare idag fälldes denna kraftiga björnhane utanför Lillhärdal. Jägarna på bilden är, fr v hundföraren Daniel Gärdingen, plotthunden Sally, och skyttrarna Birger Gåsback och Hans-Ove Hansson.
AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser